Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko novca Bingo izdvaja za pomoć radnicima, koja domaća kompanija će graditi autoput pored Tešnja, ko gradi tržni centar kod Sarajeva, ko je kupio energetski projekat Ivan Sedlo…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Strabag će širiti cestu na Nišićima, posao od 5,5 miliona KM

U okviru Projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH, u Sarajevu je potpisan Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila na dionici Čevljanovići – Nišići, na magistralnoj cesti M18 Olovo – Semizovac. Ugovor su potpisali direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača, kompanije Strabag AG Austrija. Rok za završetak radova je juli 2023. godine, a vrijednost ugovora 5.517.712 KM.

9. U bivšoj hali TAS-a kod Sarajeva uskoro posao za 100 ljudi

Na lokalitetu Stare industrijske zone u Vogošći uz postojeće privredne subjekte, od prije dvije godine nalazi se još jedna kompanija. “RCB Nanotehnologija” osnovala je Tehnički razvojni centar za preradu perliranog karbona koji ima široku primjenu u građevinarstvu i industriji. Trenutno je u ovoj komaniji zaposleno 30-tak radnika, a kada se naredne godine krene sa proizvodnjom planirano je otvaranje još 100 radnih mjesta.

8. Turski gigant otvara fabriku za proizvodnju gnojiva u BiH

U poslovnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravili su predstavnici firme AS META, jedne od najvećih proizvođača organskih, organomineralnih i mineralnih gnojiva u Turskoj. Pored plasiranja proizvoda koji će znatno pospješiti poljoprivrednu proizvodnju, planirano je i otvaranje fabrike za proizvodnju gnojiva u Bosni i Hercegovini.

7. Neko je kupio dionice EPBiH za skoro 1,5 miliona KM

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi u petak je trgovano dionicama “Elektroprivrede BiH” d.d. Sarajevo u iznosu od 1.429.615 KM. Dionicama ovog emitenta se trgovalo po srednjem kursu od 16 KM po dionici, što u odnosu na zadnje trgovanje ovim vrijednosnim papirima predstavlja pad vrijednosti od 0,8 posto. Još nije poznato ko je prodao a ko kupio dionice. Iako je finansijski riječ o velikoj trgovini, radi se o udjelu od nešto manje od 0,3 posto vlasništva u Elektroprivredi.

6. Bosfor Stil ispoštovao 81 radnika: Svima po 1.080 KM

Poslodavac koji je u više navrata dokazao da iznad svega cijeni svoje uposlenike i njihovu predanost i vjernost firmi je “Bosfor Stil” iz Živinica. Odlučili su svim svojim radnicima isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 KM. Kompanija ima 81 radnika.

5. U Istočnom Sarajevu gradi se još jedan tržni centar

U Istočnom Sarajevu u toku je izgradnja još jednog tržnog centra. Kako se naša ekipa uvjerila na terenu, radovi na izgradnji ovog objekta uveliko traju. Investor je kompanija MB Đurić iz Doboja, a radove izvodi Baupartner iz Lukavca.

4. Akvizicija teška 80 miliona KM: Slovenci kupili veliki energetski projekt kod Sarajeva

Ljubjanska firma Interenergo, koja je u vlasništvu austrijske kompanije Kelag, kupila je projekat vjetroparka Ivan Sedlo, koji se gradi nedaleko od Sarajeva. Vrijednost projekta Ivan Sedlo je 40,6 miliona eura, a očekuje se da vjetropark pokrije potrošnju više od 26.000 domaćinstava. Gradnja vjetroelektrane Ivan Sedlo počela je krajem septembra poslije više od šest godina priprema. Tada su investitori, firma Suzlon Energy BH, koja je u vlasništvu danske komanije Suzlon Wind Energy, saopštili da se završetak radova očekuje za 18 mjeseci.

3. Pročitajte priču Sarajlije koji je dao otkaz u jednoj od najprofitabilnijih industrija i s pedeset krenuo od nule

Dževad Mušinović iz Sarajeva gradio je karijeru u farmaceutskom sektoru. Šesnaest godina radio je kao direktor i voditelj nabave u farmaceutskoj kompaniji. Bio je to dobro plaćen posao sa svim beneficijama – laptop, telefon, automobil… No sve to nije bilo dovoljno da bude zadovoljan pa je, iako je već prešao pedesetu, odlučio krenuti ispočetka… Danas radi i po dvanaest sati dnevno ali u tome uživa. Radi ono o čemu je oduvijek sanjao – vlastitim rukama pravi proizode koji sada, godinu i po dana od nastanka radionice Papavero, redovno nalaze put do kupaca.

2. Autoput stiže u Tešanj, domaćoj firmi ugovor od 330 miliona KM

U sjedištu Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara. Riječ je o dionici autoputa koja se nalazi između Zenice i Doboja. Ova dionica ići će od mjesta Medakovo, koje se nalazi kod Tešnja, pa sjeverno sve do entitetske linije. U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo – Ozimice, dakle od Tešnja južno ka Žepču.

1. Bingo za pomoć radnicima daje 10 miliona KM

Najveći trgovački lanac u BiH Bingo održao je danas svoju prvu press konferenciju. Na konferenciji je bilo riječi o radu grupacije koja danas broji blizu 9.000 uposlenih. Izvršni direktor kompanije za biznis operacije Edin Ibrahimović je objavio da će na račune svih uposlenika grupacije biti isplaćena pomoć od 1.080 KM. Za ove namjene Bingo će izdvojiti blizu 10 miliona KM.