Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Dionice koje kompanije namjenske industrije su prodate za 10 miliona KM, ko je otvorio fabriku kućanskih aparata u BiH, koji njemački investitor je izgradio pogon u Goraždu, koja italijanska firma traži 600 radnika u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. U toku je izgradnja prvog hobbit sela u BiH

Marija Miličević iz Kreševa direktorica je privatnog kamenoloma. Ova inženjerka geologije kada treba, vozi teške strojeve, bagere, kamione. Unazad godinu dana gradi i prvo hobbit selo u Bosni i Hercegovini. Prve dvije kućice privode se kraju i uskoro će biti u ponudi kako domaćim tako i inozemnim turistima. 

9. BBI Centar Sarajevo mijenja ime

Jedan od najatraktivnijih tržnih centara u Sarajevu za nekoliko dana promijenit će ime. Kako je navedeno iz BBI Centra, on mijenja ime a kako će se od sada zvati saznat ćemo 15. oktobra.

8. Tri mlada Bosanca pokrenula zajednički posao

MHM Robotics djelo je tri mlada čovjeka iz Bosne i Hercegovine koji su svoj hobi pretvorili u kompaniju. Kompanija je osnovana prije pola godine s ciljem razvoja poslovanja u području proizvodnje automatiziranih mašina različite namjene. Iako relativno mlada kompanija, MHM pruža vrhunsku uslugu projektovanja, programiranja, montaže i proizvodnje proizvoda za implementaciju automatizacije.

7. Italijanska “Calzedonije” u BiH treba još 600 radnika

U proizvodnom pogonu “Calzedonije” u Prijedoru, organizovan je Dan otvorenih vrata a brojni građani iskoristili su priliku da obiđu pogon u Brezičanima. Razgledali su savremene mašine i prostor gdje se vrši pripremni dio te šivanje ženskih čarapa ovog poznatog italijanskog brenda. U planu je proširenje proizvodnje, zbog čega im je potreban veći broj radnika. Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

6. Jedan od najvećih bh. trgovaca najavio otvaranje 53. objekta

Jedan od vodećih domaćih trgovačkih lanaca tako nastavlja širenje svoje maloprodajne mreže. Kompanija Fructa Trade u okviru koje posluje trgovački lanac KORT uskoro će otvoriti svoj 53. prodajni objekat. Kako je najavljeno iz kompanije novi, savremeno opremljeni KORT market uskoro će biti otvoren na još jednoj lokaciji – Pale, na adresi Karađorđeva bb.

5. Wizz Air zatvara bazu u Sarajevu

Wizz Air zatvara svoju bazu u Sarajevu. Kako je saopćeno iz ove aviokompanije, odluka stupa na nsagu 1. novembra.

– S dubokim žaljenjem smo morali donijeti tešku, ali odgovornu odluku da 1. novembra 2022. godine zatvorimo svoju bazu u Sarajevu. Putnici s rezervacijama na koje utiče ova odluka danas će biti kontaktirani putem e-maila sa savjetima o svim njihovim opcijama, koje uključuju: ponovnu rezervaciju, puni povrat novca ili 120 posto originalne cijene u vidu kredita aviokompanije – kazali su.

4. U BiH otvoren novi proizvodni pogon kompanije Maxhof

Predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić i vlasnik kompanije Maxhof Gruppe Ivica Turza svečanim presijecanjem vrpce u četvrtak su otvorili novosagrađeni objekt Maxhofa na prostoru Poduzetničke zone u Orašju. Maxhof Gruppe 100% je vlasnik i proizvođač brenda Maxhof, sitnih kućanskih aparata.

3. Njemački investitor izgradio novi pogon u Goraždu

Pri kraju su radovi na poslovnom objektu kompanije Tekvor Care (TVC) u Goraždu. Riječ je o proizvodno – skladišnom objektu površine 12.400 metara kvadratnih a radove izvodi firma Baupartner Lukavac. Njemačka kompanija TVC, naime, registrovala je istoimenu firmu u Goraždu gdje je još prošle godine započela proizvodnja medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja. 

2. Njemački Lidl traži dobavljače iz BiH

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana se organizuje i 2022. godine. Zainteresovani se mogu prijaviti i upoznati nove kupce i njemačke partnere na 8. Supplier Forumu i B2B sastancima 6. decembra  2022. godine u Stuttgartu. Kako saznaje BiznisInfo.ba, jedna od mnogobrojnih njemačkih kompanija koje su se prijavile za ovaj događaj je Schwarz Group u okviru koje posluju trgovinski lanci Lidl i Kufland.

1. Bh. biznismeni preuzeli udio u PTG-u za 10 miliona KM

Uspješnu kompaniju PTG (Pobjeda Tehnology) iz Goražda koja se bavi proizvodnjom municije preuzeli su domaći investitori. Većinski paket dionica od nešto preko 50 posto prodala je kompanija Grasso Holding iz Sjedinjenih Američkih Država. Oko 25 posto dionica kupila je firma Tak d.o.o. iz Sarajeva čiji je vlasnik Hamid Pršeš. Firma Okac d.o.o. Goražde stekla je oko 20 posto dionica, dok je Halil Oković novi vlasnik oko 5 posto dionica. Oković je ujedno vlasnik firme Okac.