Lidl traži dobavljače iz BiH, u pitanju su ozbiljni novci

0

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana se organizuje i 2022. godine.

Zainteresovani se mogu prijaviti i upoznati nove kupce i njemačke partnere na 8. Supplier Forumu i B2B sastancima 6. decembra  2022. godine u Stuttgartu.  

Kako saznaje BiznisInfo.ba, jedna od mnogobrojnih njemačkih kompanija koje su se prijavile za ovaj događaj je Schwarz Group u okviru koje posluju trgovinski lanci Lidl i Kufland.

Schwarz Group ima godišnju prodaju od skoro 140 milijardi eura i lider je u svojoj branši u Evropi.

Lidl se, podsjetimo, širi na Zapanom Balknu ulaskom na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. U ovim državama lanac kreće sa izgradnjom svojih objekata. Kako smo nedavno najavili, u BiH su prvi objekat već počeli graditi, i to u Bijeljini.

Stalno šire i svoju mrežu na tržištima na kojima već posluju, poput Srbije i Hrvatske.

Potrebni dobavljači raznih profila sa Zapadnog Balkana

Kako saznajemo, njima su potrebni parneri sa Zapadnog Balkana kada je riječ o žičanim radovim i onima koji se tiču polica i izloga.

Također su zainteresovani za logističke materijale, pakiranje, osvjetljenje. Traže i firme koje se bave ambalažama, naročito onima za hranu itd.

Potrebni su im i partneri u oblasti sredstva za higijenu/čišćenje površina u njihovim trgovinama i proizvodnim pogonima, te građevinski materijali.

Schwarz Group namjerava sa kompnijama koje izabere graditi dugoročne odnose i poslovati u “velikim količinama”, ali kvalitet mora biti na najvišem niovu. Po mogućnosti, kompanije bi trebale vršiti dostava na više adresa u regiji.

Zanimljivo je da su iz Schwarz Group naveli da je “obim kupovine” koju nude kroz ovu inicijativu čak 4 milijarde eura.

D. Sinanović