Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko želi graditi najveći šoping centar u Sarajevu, ko preuzima projekt najveće solarne elektrane u BiH, ko gradi fabriku vrijednu 20 miliona KM, ko je pokrenuo prvo postrojenje za proizvodnju električne energije iz biogasa…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Fabrika namještaja Standard uvezla radnike iz Bangladeša

Prvi radnici iz Bangladeša, njih 6 i prevodilac, stigli su u Prnjavor, u fabriku namještaja Standard koja je poznata po saradnji sa švedskom Ikeom. Edin Dacić, vlasnik i predsjednik Upravnog odbora fabrike ne krije zadovoljstvo. Najavio je da uskoro dolaze još četiri radnika iz ove zemlje. Također je rekao da su ovo počeci u dovođenju stranih radnika u BiH, te da će to uskoro postati nova realnost.

9. Kompanije iz BiH imaju šansu ući u Walmart i Amazon

Kompanije u prehrambenoj industriji iz BiH čije vlasnice, osnivači ili rukovodioci su žene, mogu se prijaviti za unapređenje prodaje njihovih proizvoda na tržištu SAD. Cilj programa je da podrži 11 ženskih kompanija u prehrambenoj industriji iz zemalja Zapadnog Balkana. Bit će kreirana posebnu kategorija za proizvode žena preduzetnica i plasman na onlajn kanalima kao što su Amazon i Walmart.

8. U Rafineriji ulja Modriča pušten u rad novi pogon

U Rafineriji ulja Modriča u rad je pušten novi pogon za proizvodnju plastične ambalaže, što omogućava kvalitetnije, preciznije i brže pakovanje motornih ulja. U nabavku opreme i izgradnju proizvodne hale, uloženo je oko 480.000 eura.

7. Na ulazu u Sarajevo otvoren retail park vrijedan 13 miliona KM

Direktor “Pennyja” Almedin Kadrić i načelnici sarajevskih općina Hadžići i Ilidža Hamdo Ejubović i Nermin Muzur svečanim presjecanjem vrpce danas su otvorili prvi retail park u Kantonu Sarajevo pod nazivom West Gate smješten na Mostarskom raskršću na broju 10. Vrijednost investicije koja se prostire na 40.000 metara kvadratnih je 13 miliona KM, a posao je ovdje našlo preko 100 radnika.

6. Milionska transakcija: Turci prodali udio u bh. kompaniji Bamcard

Turska Ziraat banka izašla je iz vlasništva sarajevske kompanije Bamcard koja se bavi kartičnim poslovanjem, izvještava BiznisInfo. Podsjetimo da je jučer na Sarajevskoj berzi prodat udio u Bamcardu u vrijednosti od milion i 375 hiljada KM. Udio je prodala ova banka. Najveći vlasnik kompanije je Qenta Technologies Group iz Luksemburga.

5. Ko je investitor koji gradi pogon od 20 miliona KM: Krenuo je od nule!

Nova investicija domaće kompanije Disk u Živinicama najbolji je primjer da se u Bosni i Hercegovini može uspjeti vrijednim radom, znanjem i ulaganjem. Firma koja je nastala odmah nakon rata kao malo trgovinsko preduzeće danas je regionalni gigant s prihodima koji se mjere destinama miliona KM, piše BiznisInfo. Ovo je njihova priča.

4. Mađari preuzimaju najveći solarni projekat u BiH

Konkurencijsko vijeće BiH objavilo je da je zaprimilo prijavu mađarske kompanije “Lugos Renewables” (LREN) kojom ona želi preuzeti većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, izvještava BiznisInfo. Prijavom mađarska kompanija stiče većinski udio u osnovnom kapitalu privrednog subjekta Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1, Stepe Stepanovića bb, Trebinje.

3. “Spreča” pokrenula prvo postrojenje za proizvodnju električne energije iz biogasa

Delegacija Vlade Federacije BiH posjetila je Farmu „Spreča“ u Kalesiji. Ova farma je primjer kako treba biti samoodrživ i imati pretpostavke za dalji razvoj. Delegaciji Vlade Federacije BiH je predstavljen i novi sektor – izgrađena bioplinska postrojenja, gdje se proizvodi električna energija iz biogasa, odnosno iz obnovljivih izvora energije.

2. Od septembra “u pogonu” nova dionica autoputa

Ministar saobraćaja i veza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić najavljuje da bi se kroz narednih šest godina trebao završiti Koridor 5C i samim time Federacija BiH spojiti sa Evropom. Od sredine septembra ove godine BiH će dobiti nove funkcionalne kilometre autoceste na Koridoru 5C. Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan.

1. Mišković će u Sarajevu graditi mega šoping centar i stambeni kompleks

Kompanija Delta Holding jednog od najbogatijih ljudi u regiji, srbijanskog biznismen Miroslava Miškovića, planira graditi najveći šoping centar u Sarajevu te nekoliko stambenih zgrada, piše BiznisInfo. Već smo ranije pisali da Miškovićeva kompanija Standard nekretnine ima zemljište na Stupu.

Prema novim detaljima, Mišković će osim šoping centra graditi i stambene zgrade. Riječ je o projektu Delta Planet u Sarajevu koji će biti za sada jedina “Delta Planet šoping promenada” koja će u svom kompleksu obuhvatiti šoping-mol i stambeni prostor, saznaje naš portal.