Ko je investitor koji gradi pogon od 20 miliona KM: Krenuo je od nule!

0

Nova investicija domaće kompanije Disk u Živinicama najbolji je primjer da se u Bosni i Hercegovini može uspjeti vrijednim radom, znanjem i ulaganjem.

Firma koja je nastala odmah nakon rata kao malo trgovinsko preduzeće danas je regionalni gigant s prihodima koji se mjere destinama miliona KM, piše BiznisInfo.

Naime, u poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama u toku je izgradnja nove fabrike vrijedne preko 20 miliona konvertibilnih maraka.

Investitor je domaća firma Disk Živinice koja će uložiti preko 20 miliona konvertibilnih maraka u novu fabriku za proizvodnju poliuretanskih termoizolacionih panela.

Disk je osnovan je 1996. godine sa sjedištem u Živinicama. Početna djelatnost firme bila je trgovina građevinskim materijalima.

Postepenim razvojem i u želji da odgovore potrebama kupaca na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i šire, odlučuju da pokrenu vlastitu proizvodnju. Danas je firma specijalizirana za trgovinu građevinskim materijalima proizvodnju limenih krovova i fasada, i među vodećim su u toj djelatnosti.

Podatak o prihodima govori o kako snažnom razvoju se radi.

Prema informcijama BiznisInfa, prije deset godina prihodi firme su bili tek oko 3 miliona KM godišnje. Konstantno su rasli da bi do 2017. premašili 10 milion KM, tačnije iznosili su oko 12 miliona KM.

Godinu kasnije su skočili na skoro 23 miliona, a 2019. su premašili 28 miliona. Godine 2020. su otišli iznad 32 miliona, da bi prošle godine firma ostvarila prihode od čak 44 miliona KM.

Od osnivanja do danas firma je u stalnom porastu proizvodnje i poslovnih rezultata.

– Naša misija jeste proizvodnja prepoznatljivih, visokokvalitetnih proizvoda koji će kako kvalitetom tako i cijenom zadovoljiti i one najzahtjevnije kupce. Vizija naše firme jeste uvođenje najsavremenijih tehnologija u proizvodnju limenih krovova, te praćenje evropskih trendova i parametara po pitanju kvaliteta proizvoda i načinu organizovanja poslovanja – kazali su jednom prilikom iz ove kompanije.

Vlasnik firme je domaći poduzetnik Zijad Selimović.

Završetak radova i otvaranje nove fabrike planirani su za početak 2023. godine. Otvaranjem nove fabrike otvorit će se nova radna mjesta za upošljavanje radnika.