Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja njemačka kompanija seli proizvodnju iz Poljske u BiH, koji strani trgovinski lanac je otvorio prvi objekat u BiH, u koju našu firmu iz oblasti namjenske industrije investitor iz EU želi uložiti veliki novac…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Piletina pojeftinila u BiH zbog jeftinog uvoza iz Turske

Pileće meso u BiH pojeftinilo je proteklih dana za oko deset procenata, a na pad cijena najviše je uticao uvoz jeftine piletine iz Turske.

Istakao je to potpredsjednik Koordinacije udruženja peradara-živinara BiH i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Edin Jabandžić, naglašavajući da je situacija na tržištu žitarica i dalje izuzetno teška i nepredvidiva.

9. Pokrenuo je biznis da prehrani porodicu: Danas osigurava prihode stotinama ljudi i izvozi u EU

Prije 21 godinu Mirza Đogić iz Prozor Rame, suočen sa problemom nezaposlenosti, odlučio je pokrenuti biznis u nadi da će tako osigurati sredstva za život višečlane porodice.

Mirza je danas vlasnik firme koja je na tržištu Evropske unije sinonim za kvalitetne proizvode, a za nekoliko stotina bosanskohercegovačkih porodica ona je siguran izvor prihoda.

8. Snažan skok bh. izvoza na startu godine, s regionom imamo suficit

U periodu januar – april 2022. godine izvoz iz BiH je iznosio 5 milijardi i 902 miliona KM, što je za 41,1 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Istovremeno, uvoz je iznosio 8 milijardi i 670 miliona KM, što je za 42,1 posto više nego u istom periodu lani.

7. Bh. firma koja proizvodi najbolji sir na Balkanu traži poslovnog partnera

Priča o kupreškom siru, kao najboljem na Balkanu, već danima ispunjava naslovnice online medija širom regiona. No, iza svjetala pozornice, krije se surova realnost, pomalo čak i nevjerovatna, o kompaniji Kupres Milch.

Oni traže poslovnog partnera, prodat će dio dionica onome ko je spreman da zajedno ulažu i zadrže nivo kvaliteta i stabilnosti te dođu do dozvole za izvoz u EU i na taj način podignu proizvodnju na 10 tona mjesečno.

6. Kompanija iz EU-a ulaže u Binas, dogovara se posao vrijedan desetak miliona KM

Za Binas, bugojansko preduzeće namjenske industrije, trebali bi doći bolji dani, potvrdio je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Kako je najavio, obavljeni su razgovori sa potencijalnim investitorom koji bi omogućio pokretanje proizvodnje u Binasu.

5. Česi kupili giganta s proizvodnjom u Sloveniji i BiH

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora završena je prodaja Alpine, slovenskog proizvođača obuće, najpoznatijeg po zimskom i sportskom segmentu. Novi vlasnik bit će češka kompanija K&H, koju je izabrao većinski vlasnik Alpine – Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

Alpina je, među ostalim, snažno prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine gdje ima proizvodne progone. Firma ima većinsko vlasništvo u kompanijama Alpina-Bromy iz Tešnja i Alpina FOGS iz Sarajeva, a većinski je vlasnik i lanca trgovina Alpina BH.

4. Autoceste FBiH objavile tender za nastavak izgradnje tunela Hranjen

JP Autoceste FBiH su ove sedmice objavile tender za izgradnju tunela Hranjen – Faza I – nastavak LOT 1 (iskop i izrada primarne podgrade glavne i servisne tunelske cijevi) i početak radova LOT 2 (ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge).

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosi 32.500.000 bez PDV-a u KM.

3. Kompanija s godišnjim izvozom od 15 miliona KM položila kamen temeljac za novu fabriku

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i vlasnik kompanije “Škrebić” iz Teslića Dragutin Škrebić u petak su u dobojskom naselju Boljanić položili kamen temeljac za izgradnju pogona fabrike obuće, koja će zapošljavati oko 300 radnika. Škrebić je rekao novinarima da se radi o investiciji od oko dva miliona KM, a da prve mašine treba da budu instalirane već u septembru.

2. Zavirite u objekat ruskog trgovačkog lanca koji je danas otvoren u BiH

Ruski trgovački lanac Svetofor, u evropskim zemljama poznat pod brendom MERE, započeo je ekspanziju i na bh. tržištu. Oni su ove sedmice u Istočnom Sarajevu otvorili svoj prvi prodajni objekat u BiH.

Na tržište ulaze s najavom da će imati 20 posto niže cijene od konkurencije. Prvu prodavnicu ovaj ruski trgovački lanac otvorio je danas u Istočnom Sarajevu, a BiznisInfo je zabilježio kako izgleda unutrašnjost objekta.

1. Nijemci otvaraju još jedan pogon u BiH – sele proizvodnju iz Poljske

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović najavio je da će novi investitor uskoro započeti proizvodnju u ovom gradu. On je pojasnio da je njemačka firma PASS, koja se bavi proizvodnjom autodijelova, kupila prostor nekadašnjeg Famoda kako bi tu preselili svoju proizvodnju iz Poljske.

Ova firma će do kraja godine zaposliti 150, a u drugoj fazi, naredne godine, još 150 radnika.