Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja domaća kompanija gradi novi poslovni objekat, gdje EPBiH planira graditi naredno energetsko postrojenje, ko otvara baucentar u Sarajevu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Kompanija Hifa Oil postala zastupnik moćnog kineskog brenda za cijelu Evropu

Kompanija Hifa-Oil Tešanj potpisala je ugovor o ekskluzivnom zastupništvu sa kompanijom LONGI Ltd. iz Kine, o distribuciji LONGI solarnih panela za Evropu.

Ovim je kompanija Hifa-Oil postala ovlašteni distributer LONGI Ltd panela. Vidljivo je da domaće kompanije mogu da naprave velike iskorake u bilo kojem segmentu privrede Bosne i Hercegovine.

9. Gorivo u BiH jeftinije do 30 feninga

U moru lančanih poskupljenja građane su, makar trenutno, obradovale nove cijene goriva koje na nekim pumpama padaju i za 0,30 KM.

Iz Federalnog ministarstva trgovine je potvrđeno da je u proteklih sedam dana stiglo na stotine zahtjeva za smanjenje cijena goriva.

8. Bh. gigant vojne industrije traži čak 372 radnika

Čak 372 radnika planira zaposliti Privredno društvo Igman Konjic, tvornica municije. Kako je navedeno u konkursu, od ukupnog broja traženih budućih zaposlenika, najveći broj odnosi se na poziciju radnika za jednostavne poslove (poslužitelj mašina i postrojenja).

Za tu poziciju namijenjeno je 355 izvršitelja koji bi se zaposlili na određeno vrijeme do kraja ove godine.

7. Fructa Trade ootvorio novi objekat od šest miliona KM

Kompanija Fructa Trade nastavlja širenje svoje maloprodajne mreže. Ovih dana u Kozarskoj Dubici otvorili su hipermarket u koji je investirano više od 6 miliona KM. Objekat je otvoren na površini većoj od 2.500 kvadratnih metara.

Kako je objavila kompanija iz Dervente, u modernom i uređenom maloprodanom objektu kupcima se nudi širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih artikala, a u sklopu centra posluju i caffe restoran i igraonice.

6. Turci u BiH napravili jednu od najjačih fabrika tog tipa u Evropi, sada dižu kapacitete

Vlada Tuzlanskog kantona primila je u posjetu visoku delegaciju fabrike Sode Sisecam i Sisecam grupacije iz Turske.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena povećanju proizvodnih kapaciteta Sode Sisecam u Lukavcu (SSL) i kapacitetima proizvodnje slanice u Rudniku soli Tuzla, kao osnovnom preduslovu.

5. Proizvođač auto-dijelova Mubea razmatra investiciju u BiH

BiH je trenutno u najužem izboru lokacija gdje bi njemačka kompanija “Mubea”, svjetski lider u automobilskoj industriji, mogla pokrenuti proizvodnju, potvrđeno je u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

Kako su istakli iz ovog ministarstva, investitori će odluku da eventualno premjeste dio portfolija u RS, ulože novac i pokrenu proizvodnju donijeti krajem oktobra.

4. Dvije domaće kompanije odlučile da se ujedine

Dva najveća domaća brenda prepoznatljiva po brzoj dostavi na vrata najavila su udruživanje snaga. Sarajevska Korpa i banjalučki Ceger, online servisi, najavljuju da će sinergijom podići korisničko iskustvo na novi nivo i proširiti ponudu sa preko 1.000 različitih partnera.

Korpa i Ceger će svoje usluge pružati u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli, Doboju, Bijeljini, Prijedoru, Brčkom, Tešnju, Jelahu, sa tendencijom širenja na druge gradove.

3. EPBiH ide u izgradnju HE Kovanići na rijeci Bosni

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je ovih dana na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za Projekat izgradnje HE Kovanići, na rijeci Bosni.

Riječ je o jednom od kapitalih projekata Elektroprivrede BiH za koji se očekuje da poveća proizvodnju struje javnog koncerna, i to iz obnovljivih, čistih izvora. Hidrocentrala bi se nalazila 25 kilometara nizvodno od grada Zenica. Procijenjena vrijednost investicije je 38,8 miliona eura.

2. Kompanija iz Gračanice otvara veliki baucentar u Sarajevu

U Sarajevu će uskoro biti ovoren novi veliki baucentar. Centar će otvoriti uspješna domaća kompanija iz Gračanice Zeka Comerc.

Riječ je o 10. Zeka baucentru koji će biti otvoren na adresi Kolodvorska 12 na Pofalićima. Važno je naglasiti da će kompanija u novom centru zaposliti 50 radnika.

1. Bh. firma Alfa Metabo gradi poslovni objekat u Novom Travniku

Travničko preduzeće “Alfa Metabo”, koje se bavi proizvodnjom stolarije, u Općini Novi Travnik gradi novi proizvodno-skladišni objekat.

Objavljeno je i kako će izgledati novi objekatu Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje koji je dizajnirao Dom projekt.