Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je otvorio novu fabriku u Novom Travniku, a ko novi pogon u Posušju, koji bh. gigant provodi veliki projekt u Africi, gdje će se graditi još jedna vjetroelektrana u BiH, kada kreće izgradnja autoputa ka Srbiji…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose Gebruder Weiss i BiznisInfo.

10. Dionica Tarčin – Ivan neće biti završena u roku

Na gradilištu u Tarčinu, na inicijativu rukovodstva JP Autoceste FBiH, održan je sastanak direktora sa saradnicima iz JP Autoceste FBiH, predstavnika izvođača radova i premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem.

– Iako je prema ugovoru rok za završetak radova kraj maja 2022. godine, do toga evidentno neće doći zbog određenih kašnjenja, koja su djelimično izazvana problemima u vezi korona virusa, djelimično manjkom resursa na tržistu i lančanim poskupljenjem građevinskog materijala i usluga, pa se okončanje radova planira za polovinu avgusta 2022. – rekao je Jasmin Bučo, jedan od direktora BH kompanije Euro-Asfalt.

9. Priprema se gradnja još jednog vjetroparka u BiH

Preduzeće VE Gradina planira izgraditi vjetroelektranu “Gradina” u općini Tomislavgrad na potezu između naselja Gornji Brišnik, Kovači i Vrilo. Planirano je da u prvoj fazi projekta na lokaciji VE Gradina bude instalirano 11 vjetroagregata pojedinačne snage 6,6 MW što bi dalo ukupnu instaliranu snagu od 72,6 MW.

8. Objavljen video kako izgleda cesta koja će Neum spojiti s ostatkom BiH

JP Ceste FBIH objavilo je video na kojem se vidi kako napreduje izgradnja magistralne ceste M17.3 Stolac – Neum. Cesta Stolac Neum biće duga 36 kilometara a ranije je najavljeno da će biti puštena u promet na proljeće 2022. godine.

7. Izgradnja autoputa ka Srbiji kreće u junu

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da će izgradnja autoputa od Rače do Bijeljine krenuti do početka juna, kada su planirani prvi radovi i uvođenje izvođača.

Autoput od Rače (granica sa Srbijom) je prvi dio autoputa kroz BiH koji bi se dalje trebao nastaviti ka Brčkom, a potom račvati prema Banjaluci i Sarajevu.

6. Bh. kompanije proizvele prvu kuću na vodi

Kompanija Elektrovar iz Kaknja nedavno je imala značajnu investiciju u CNC lasersku mašinu i halu čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Sa ovom mašinom u mnogome je olakšan i ubrzan sam proces poslovanja kojim se kompanija bavi.

Najnoviji  projekat realiziraju u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio d.o.o. iz Sarajeva. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu izgradnje kuće na vodi.

5. Ruski Sberbank prodao svoj udio u Fortenovi

Mađarski fond Indotek preuzeo je 43 posto udjela Sberbanka u Fortenovi, objavio je Bloomberg. Indotek grupa u većinskom je vlasništvu Daniela Jellineka, 46-godišnjeg poduzetnika mađarsko-američkih korijena. Fortenova je vlasnik Konzuma i Mercatora.

4. Firma iz Hercegovine u investiciji od tri miliona KM

Kompanija Femis iz Posušja, koje se već godinama uspješno bavi obradom metala, odnosno proizvodnjom armaturnih mreža, pustila je u pogon novu proizvodnu liniju vrijednu tri miliona maraka, saopćeno je iz Općine Posušje. Tim povodom upriličen je i obilazak proizvodnih pogona smještenih u južnom dijelu posuške općine uz magistralnu cestu Posušje-Grude.

Kako je kazao direktor kompanije Ivan Sesar, na najveće pojedinačno ulaganje u vlastiti proizvodni pogon, a radi se o liniji za varenje armaturnih mreža, odlučili su se prošle godine.

3. Poznato ko je prodao dionice Bosnalijeka za 12 miliona KM

Proteklih dana na Sarajevskoj berzi trgovano je u dva navrata dionicama Bosnalijeka u višemilionskom iznosu. Najprije su 31. marta prodate dionice Bosnalijeka u iznosu od 12,5 miliona KM. Riječ je o udjelu od šest posto dionica vodeće domaće farmaceutske kompanije.

Potom je 4. april trgovano sa još 1 posto dionica Bosnalijeka za oko 2 miliona KM. Na osnovu osvježene liste dioničara, vidi se da je udio prodala kompanija iz Slovačke Jamp s.r.o. koja je bila peti najveći dioničar u Bosnalijeku.

2. Bh. gigant uspješno provodi milionski projekat u Africi

Jedna od najosjetljivijih i najzahtjevnijih faza realizacije Energoinvestovog ugovora u Tanzaniji, počela je u četvrtak, 7. aprila, saopćeno je iz ove kompanije. Riječ je  o transportu vangabaritne opreme iz luke Dar es Sallam (Tanzania) do lokacije trafostanice Arusa-Lemugur.

Ovaj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, odnosno povezivanja mreže Tanzanije i Kenije.

1. U Novom Travniku otvorena nova fabrika

U Novom Travniku sa proizvodnjom obuće počeo je još jedan proizvodni pogon.

Riječ je o pogonu novoformiranog poduzeća “iB. GF” d.o.o.,  čiji osnivači dolaze iz Poljske i Njemačke. Trenutno u proizvodnji radi trideset radnika a cilj je do kraja godine tu brojku povećati na stotinu.