Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje će se u BiH graditi tvornica dijelova za bagere, kakvu investiciju planira kompanija Širbegović, za koliko novca je prodat udio u Bosnalijeku, ko će graditi mrežu punionica u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose Gebruder Weiss i BiznisInfo.

10. Han Pijesak planira turističko naselje na 57 hektara

Opština Han Pijesak pokrenula je postupak za izradu regulacinog plana “Kraljevo naselje” kojim je predviđena gradnja turističkog naselja sa vikendicama i kućama za odmor, te potrebnom infrastrukturom na 57,2 hektara.

Nacrt regulacionog plana “Kraljevo naselje” izložen je na javni uvid u sali opštine Han Pijesak do 24. aprila. Planirano je oko 200 placeva za izgradnju vikend kuća, uz prateću infrastrukturu i sadržaje.

9. “HPK Draksenić” ide na prodaju, cijena 20 miliona KM

Oglas o prodaji Hemijske prerade kukuruza (HPK) “Draksenić” iz Kozarske Dubice, nekadašnjeg privrednog giganta, trebalo bi da bude objavljen za 15 dana, potvrdio je Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK “Draksenić”.

 -“Procijenjana vrijednost ovog nekadašnjeg giganta je nešto preko 20 miliona KM – kazao je Pavičić.

8. Prodat udio u Bosnalijeku za 12,5 miliona KM

Na Sarajevskoj berzi ove sedmice su prodate dionice Bosnalijeka u iznosu od 12.510.292 KM.

U sklopu 9 transakcija prometovano je 521.298 dionica, po prosječnoj cijeni od 24 KM. Ovaj paket predstavlja 6 posto dionica Bosnalijek. U ovom trenutku nije poznato ko je kupio niti ko je prodao dionice.

7. ASA formalno preuzela dionice Sberbank BH

Na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze ove sedmice je evidentirana trgovina paketom dionica Sberbank BH Sarajevo u vrijednosti od 15.000.299 KM. Kupac ovih dionica je ASA Finance.

Kako smo ranije pisali, Sberbank BH Sarajevo ubuduće će poslovati pod okriljem ASA Banke.

6. Proglašene najuspješnije kompanije u Republici Srpskoj

Zvornička Alumina proglašena je za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj u okviru tradicionalne manifestacije Privredne komore RS “Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu”. Na drugoj poziciji je Celeks iz Banjaluke, dok je treće mjesto pripalo Kolektoru CCL iz Laktaša.

Skaj adapter iz Broda je proglašen za najuspješnije srednje privredno društvo u Republici Srpskoj. Na drugom mjestu je Nora plast iz Banjaluke, a na trećem kompanija Savoks iz Milića.

5. Giganti se udružili u gradnji punionica, ciljaju i BiH

Svjetski giganti Daimler Truck AG, Traton SE (Njemačka) i Volvo (Švedska) gradit će mrežu punionica za električna vozila širom Evrope. Kompanije su zatražile dopuštenje i Konkurencijskog vijeća BiH, što ukazuje na to da će mrežu proširiti i na našu zemlju.

4. Mahle Electric Drives Bosnia širi kapacitete novim pogonom kod Banjaluke

Kompanija “Mahle Electric Drives Bosnia” ima ambiciozne planove da se u narednom periodu prošire kapaciteti i zaposli dodatni broj radnika u novom modernom pogonu u okviru poslovne zone “Aleksandrovac 2”.

Ova kompanije posjeduje fabriku za proizvodnju dijelova za autoindustriju na području Laktaša.

3. Hifa Oil želi dozvolu za međunarodnu trgovinu strujom

Jedna od vodećih kompanija iz Tešnja, HIFA-OIL d.o.o. zainteresirana je da obavlja djelatnost međunarodne trgovine električnom energijom, izvještava BiznisInfo.

Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) podnijeli su zahtjev za izdavanje privremene licence za međunarodnu trgovinu električnom energijom.

2. Širbegović planira veliku investiciju kod Gračanice

Kompanija “Širbegović” planira izgradnju Centra za gradnju i Retail parka u Stjepan Polju kod Gračanice. No, izazovi postoje u pogledu prilagodbe prostorno planske regulative i nedostatka radne snage, što su prepreke realizaciji ove značajne investicije.

1. Data saglasnost i podrška: U BiH će se proizvoditi dijelovi za bagere

Općinsko vijeće Prozor-Rama dalo je saglasnosti na Ugovor o podršci zapošljavanja po projektu tvornice “GS – RAMA” d.o.o. Prozor-Rama. Investitor se obavezuje izgraditi i opremiti novu halu te organizirati proizvodnju uz upošljavanje potrebnog broja uposlenika na ugovoreni period. U fabric će se proizvoditi dijelovi za bagere, a kasnije možda i za druge mašine.

– Došli smo u priliku u ovoj općini imati jednu vrlo savremenu tvornicu metalskih proizvoda te imati najmanje 120 uposlenih na kvalitetnim radnim mjestima, dobrim plaćama i drugim uslovima. Imati tehnološki napredne proizvode za koje ćemo moći reći da su napravljeni u Prozor-Rami – kazao je načelnik Jozo Ivančević.