Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U BiH posluje sve više uspješnih kompanija, među kojima su i one za koje se slobodno može reći da su svjetska klasa i da ne samo prate, veći i uspostavljaju nove trendove. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Podravka gradi tvornicu u BiH

Uskoro bi u blizini Mostara trebala početi izgradnja Podravkine tvornice u kojoj bi se prerađivalo voće i povrće uzgojeno na ovom području. Nova tvornica u BiH radila bi 365 dana u godini proizvodeći suhi koncentrat paradajza za Podravkin pogon u Koprivnici i finalne proizvode od paradajza te sve vrste džemova od jabuke, smokve, šljive, marelice itd. Izvoz bi išao u sve zemlje regije, ali i evropske zemlje i Rusiju.

  1. Do kraja godina se otvara Bosmal Arjaan

Kompanija Rotana koja upravlja velikim brojem hotela, najavila je otvaranje Bosmal Arjaan hotela u posljednjem kvartalu ove godine, a prije nekoliko dana raspisala je međunarodni oglas za šefa osoblja. Kako je ranije javljeno, kompanija Rotana, jedna od najvećih firmi te vrste na području Bliskog istoka, Afrike i Turske, potpisala je ljetos ugovor o upravljanju Bosmalom, koji će postati hotel.

  1. Porasli prihodi od indirektnih poreza

Prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci 2018. godine iznosili su 4 milijarde i 266 miliona KM i veći su za 357 miliona KM ili 9,14 posto u odnosu na isti period 2017. godine. Samo u mjesecu julu 2018. godine UIO je prikupila 688 miliona KM indirektnih poreza što je za 69 miliona KM više u odnosu na juli 2017. godine.

  1. U Donjem Vakufu 523 nova radna mjesta

Od 1. januara do 30. juna ove godine na području Donjeg Vakufa zaposlene su 523 osobe, koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje u tom gradu. U novootvorenom preduzeću “Olip” zaposlilo se 250-300 osoba različitih obrazovnih profila. Također, veći broj radnika zaposlen je u pojedinim lokalnim firmama.

  1. Priprema se teren za fabriku „Kalcedonije“

Na prijedorskom aerodromu „Urije“ od 13. avgusta, nastavljaju se geomehanička istraživanja i usklanjanje poljoprivrednih zasada sa područja Regulacionog plana „Aerodrom 4“, vezanih za realizaciju investicionog projekta italijanske „Kalcedonije“. Ovi radovi će, kako je najavljeno iz Gradske uprave, trajati do 15. avgusta, do kada treba ukloniti sve poljoprivredne zasade sa tog područja, gdje italijanska „Kalcedonija“, na površini od 95.000 kvadratnih metara, namjerava izgraditi proizvodno-poslovni objekat i zaposliti od 800 do hiljadu radnika.

Ministry of Programming: Sarajevska kompanija koja prati svjetske trendove

  1. Shad Investu posao od 20 miliona eura

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah je sa vlasnikom Shad Invest d.o.o. Suleimanom Al-Shiddijem potpisao Sporazum o gradnji zgrade Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije. Objekat će biti izgrađena na Vilsonovom šetalištu, površine 5.000 kvadrata, a vrijednost projekta je 20 miliona eura.

  1. Devet bh. kompanija na sajmu u Wolfsburgu

U uglednom Njemačkom dnevnom časopisu “Wolfsburger Nachrichten” objavljen je članak o debi nastupu bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu pod pokroviteljstvom WOB AG. U članku se navodi da Bosna i Hercegovina ove godine slavi svoj premijerni nastup na ovako važnom sajmu i da će devet kompanija iz automobilskog sektora u BiH imati priliku da se pokažu u najboljem svjetlu i predstave asortiman svojih proizvoda i usluga.

  1. Mtelu odobrena kupovina Telrada

Konkurencijsko vijeće BiH dozvolilo je banjalučkom Mtelu preuzimanje bijeljinske firme Telrad. Riječ je „stjecanju kontrole privrednog subjekta Mtel a.d. Banja Luka nad privrednim subjektom Telrad Net d.o.o. Bijeljina i to kupovinom većinskog udjela u privrednom subjektu Telrad Net d.o.o. Bijeljina“.

  1. Grawe kupio Atos osiguranje

Predstavnici osiguravajuće kuće “Grawe” i “MG Minda” potpisali su ugovor o kupoprodaji “težak” više od 23 miliona KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko osiguranje “Atos”. “MG Mind” Mrkonjić Grad vlasnik je 99,6 odsto akcija “Atosa”.

  1. Sarajevo: Kako su dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju. Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of Programming je izrasla u multimilionskog izvoznika, njeni proizvodi u tehnološkom smislu mijenjaju svijet nabolje, a mladi ljudi iz regije dolaze u Sarajevo kako bi u njoj radili. Sve je počelo sa željom da se napravi kompanija koja će biti drugačija od ostalih. Pročitajte više!