“Grawe” zvanično kupio “Atos osiguranje”

0

Predstavnici osiguravajuće kuće “Grawe” (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) i “MG Minda” potpisali su u utorak ugovor o kupoprodaji “težak” više od 23 miliona KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko osiguranje “Atos”, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Idućih dana na Banjalučkoj berzi cjelokupan kupoprodajni ugovor trebalo bi da se okonča blok poslom akcijama “Atosa”.

“MG Mind” Mrkonjić Grad vlasnik je 99,6 odsto akcija “Atosa”, dok je ostatak u vlasništvu “Bobar Grupe”, “Holding Drinatransa” i “Univerzala” iz Bijeljine.

“Atos”, za sada, neće biti spojen sa “Grawe” Banjaluka, odnosno nastaviće poslovati kao posebno pravno lice.

Preuzimanjem “Atosa” banjalučki “Grawe” će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu auto-osiguranja kojim se do sada nisu bavili.

Inače, “Grawe” Sarajevo je u martu prošle godine zvanično preuzelo “VGT osiguranje” Visoko koje je 2016. godine završilo sa premijom od 25,5 miliona KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit “Atos osiguranja” na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM.

Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit “Atos osiguranja” na kraju juna bila je 2,29 miliona KM. U isto vrijeme prošle godine, neto dobit osiguranja je bila 2,1 milion KM.

Polugodišnji poslovni prihodi “Atos osiguranja” iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći dio prihoda, oko 10 miliona KM, čine prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja.

Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 miliona i veći su za 4,4 miliona KM nego u istom periodu lani.

Dugoročne obaveze nema, dok su kratkoročne obaveze ovog osiguranja sa 30. junom iznosile 20,6 miliona KM. (Capital)