Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara 182 radna mjesta u Sarajevu, u kojem bh. gradu će njemački investitor graditi pogon, kada bi trebao biti završen Koridor 5C kroz BiH, ko je otvorio fabriku sportske opreme u Jablanici…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Gigant namjenske industrije uvećao prihode i dobit

Igman iz Konjica, najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, lani je povećala prihode i dobit, kao i broj radnika. Poslovni prihodi kompanije skočili su na 134 miliona KM, u poređenju na oko 111 miliona 2020. godine.

Neto dobit je narasla na 6,8 miliona KM sa oko 5 miliona godinu ranije. Povećan je i broj radnika na 1.441 sa 1.344.

9. U Termalu zaposleno 15 novih radnika, konkursi stalno otvoreni

U prostorijama fabrike radijatora i kotlova “Termal Int” Lopare održana je ceremonija uručenja sertifikata za 15 zavarivača, koji su prošli program obuke radnika na području opštine Lopare.

Sporazum o realizovanom programu su prije četiri mjeseca potpisali direktor Termala i direktor USAID VEM /USAID WHAM/ projekta u prisustvu načelnika opštine Lopare.

8. Najavljene investicije iz Dubaija u Kanton Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić sastao se u Dubaiju s Njegovom ekselencijom Mohammedom Al Shaibanijem, izvršnim direktorom Investicione korporacije Dubaija (ICD).

Razgovarali su o potencijalnim investicijama koje ICD korporacija može unijeti u Kanton Sarajevo, kao i unaprijeđenju trgovinsko – poslovnih odnosa između Kantona Sarajevo i Dubaija. Zajednički zaključak je da su odnosi dobri, te da postoji kvalitetan prostor za jačanje saradnje.

7. Kompanija u BiH uvodi radnu sedmicu od 4 dana

Švedska fintech kompanija Finshark će biti najvjerovatnije među prvim kompanijama u Bosni i Hercegovini koja će svoje poslovanje prilagoditi četverodnevnoj radnoj sedmici.

Finshark je brzorastući startup koji se bavi open bankingom, a kojeg su osnovali Adnan Šporo i Alen Hasičević, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Sjedište je u Lundu (Švedska), dok se razvojni ured nalazi u Sarajevu. Od juna do septembra 2022. godine, ova fintech kompanija pokreće probni period četverodnevne radne sedmice.

6. “Brajlović” konačno stiže i na Baščaršiju

Čuvena ugostiteljska porodica Brajlović konačno otvara objekat i na Baščaršiji.  Kako saznajemo, uskoro je planirano otvaranja objekta na Baščaršiji koji će se zvati “Kod punice”. Riječ je o manjem objektu gdje će se prodavati somuni sa suhim mesom.

Nezvanično saznajemo da Brajlovići u planu imaju i otvaranje velikog restorana u srcu Sarajeva u narednom periodu kada dobiju sve dozvole.

5. U Sarajevu se uskoro otvara prvi gastro market koji će se nalaziti na Marin Dvoru.

Market otvara kompanija Crvena jabuka, iz koje stoji Tropic market, najveći trgovinski lanac u Republici Srpskoj.

– Novi market donijet će pravo gastronomsko iskustvo svim Sarajlijama i onima koji se nađu u posjeti ovom gradu – navode iz kompanije.

Najavljuju da će zaposliti čak 182 radnika, a prijave primaju do 13. marta 2022.

4. Tegeltija objavio kad bi mogao biti završen Koridor 5C

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da je realno očekivati da Koridor 5C bude završen do 2028. godine. Tegeltija je rekao da će na Samitu u Londonu biti razgovarano o projektima koji su u fazi realizacije, kao i o budućim projektima, sa akcentom na grant sredstva koja se povlače u okviru investiciono-ekonomskog plana za zapadni Balkan.

– To će biti neki novi projekti, neke faze dalje saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj – izjavio je Tegeltija.

3. Nijemci grade novi veliki pogon u BiH, zaposlit će do 150 ljudi

Općina Prozor-Rama je ovih dana završila proceduru kupovine zemljišta za Poslovnu zonu “Izlaz” od nešto manje 300.000 kvadrata u vrijednosti od 93.439 KM.

U proceduru kupovine zemljišta od države Bosne i Hercegovine ušlo se nakon pokretanja razgovora s ozbiljnom njemačkom firmom iz Regensburga za otvaranje tvornice metalskih proizvoda. Riječ je o kompaniji koja već ima pogon u Travniku, GS-Tvornica mašina Travnik.

– GS Holding u tvornici u Travniku zapošljava gotovo 500 ljudi, a kod nas će to za početak biti od 60 do 150 ljudi. Međutim, otvara se mogućnost da se zaposli puno veći broj – kazao je ranije načelnik Jozo Ivančević.

2. Njemačka više nije najveći uvoznik niti izvoznik iz BiH

Njemačka je dugo bila najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine, odnosno bila je najveći izvoznik i uvoznik u BiH. No, prema posljednjim statističkim podacima, to se promijenilo, izvještava BiznisInfo.

Krajem prošle godine izvijestili smo da Njemačka više nije najveći uvoznik u BiH, već da je na njeno mjesto zasjela Italija.To se nastavilo i u prvom mjesecu ove godine kada smo najviše robe uvezli upravo iz Italije, pa tek onda iz Njemačke. Slijede Srbija, Kina i Hrvatska.

No, u januaru je došlo do promjene i kada je riječ o najvećem izvoznom tržištu za robu iz BiH. Najviše robe u januaru ove godine izvezli smo u Hrvatsku, pa tek onda u Njemačku, a slijede Srbija, Italija i Austrija.

1. Otvorena fabrika sportske opreme u Jablanici: Posao će dobiti 150 ljudi

Proizvođač sportske opreme “Number 1” koji je već godinama broj jedan u Bosni i Hercegovini proširio je svoje poslovanje novom fabrikom tekstilne proizvodnje sportske opreme, koja je u utorak otvorena u Jablanici.

Poslovna jedinica osigurala je zaposlenje za 50 radika koji su u proteklih nekoliko mjeseci prolazili kroz obuku. Nakon prve faze ide i druga faza gdje ide obuka nove grupe radnika. U konačnici, kada fabrika bude radila u punom kapacitetu planirano je zaposlenje 150 radnika.