Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja firma u BiH traži radnike i nudi plate do 2.000 KM, u koji novi biznis ulazi kompanija Tibra Pacific, koja opština u BiH razmatra zabranu rada nedjeljom… 

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Alma Ras iz Olova stigla do cifre od 1.300 uposlenika

Prethodnu 2021. godinu za kompaniju Alma Ras okarakterisali su brojni rezultati, pa čak i rekordni u određenim segmentima poslovanja počevši od broja uposlenika, do rasta prometa za 16 posto u odnosu na 2020. godinu.

– Prošili smo i maloprodajnu mrežu, web shop i na druga tržišta, te implementirali inovacije u projektima i novim proizvodima, a sve to zahvaljujući  lojalnim kupcima koji prepoznaju kvalitet brendova naše kompanije više od dvije decenije – kažu iz kompanije, te dodaju da su stigli do cifre od 1.300 uposlenih.

9. Još jedna opština u BiH razmatra zabranu rada nedjeljom

U Velikoj dvorani Općine Novi Travnik održana je Javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području Općine Novi Travnik.

Javnoj raspravi se odazvao mali broj građana, što bi u prijevodu trebalo značiti da veliki dio Novotravničana podržava odluku o korigiranom radnom vremenu nedjeljom. Jedna od kompanija koja je podržala odluku je trgovinski lanac “Best” koji je veoma prisutan u ovoj regiji.

8. U FBiH u izgradnji osam dionica, većina gotova ove godine

Prema podacima JP Autoceste FBiH, trenutno je aktivno osam gradilišta puteva u FBiH. Većina ovih dionica trebala bi biti završena ove godine. Pogledajte o kojim dionicama je riječ.

7. Iza kompanije Lović&Co je najuspješnija godina do sada

Kompanija iz Lukavca dvaput je poslovanje pokretala od nule a zahvaljujući kvalitetu na kojem insistira izrasla je iz male radnje za proizvodnju ormara za struju u firmu koja u vlastitom pogonu na 15.000 kvadratnih metara pravi proizvode za BiH i Evropu. Iza sebe ima najuspješniju godinu od osnivanja a nova ulaganja i zapošljavanja najavljuje i za naredni period.

Kompanija Lović&Co sa sjedištem u Lukavcu bavi se proizvodnjom, prodajom i montažom građevinske limarije i metalne galanterije u Bosni i Hercegovini i širom Evrope.

6. Novi trgovinski lanac Crvena jabuka stiže u Tuzlu i traži 67 radnika

Domaći maloprodajni lanac Crvena jabuka uskoro otvara supermarket u Tuzli. Iza ove kompanije stoje isti osnivači koji su vlasnici firme Tropic, najvećeg maloprodajnog lanca u Republici Srpskoj.

Tuzla će biti najveći grad u FBiH u koji dolaze, pa samim tim i najveći zalogaj. Da je riječ o ozbiljnom poduhvatu govori činjenica da u Tuzli traže 67 radnika.

5. Kompanija Tibra Pacific ulazi u novi biznis

Kompanija Tibra Pacific iz Kiseljaka, koja je poznata po gradnji stanova u Sarajevu, ulazi u novi biznis. Riječ je o. pogonu za punjenje vode u Kiseljaku.

Trenutno je u toku proces izdavanja izmjene okolišne dozvole za izgradnju proizvodnog objekta –  punionica vode u mjestu Dugo Polje, u opštini Kiseljak, investitora Tibra Pacific.

4. Bh. firma Euro-Asfalt probila jedan od najvažnijih tunela u Hrvatskoj

Ove sedmice je svečano probijen tunel Podmurvice u sklopu državne ceste DC403 koja će spojiti riječku luku i zaobilaznicu, na čvoru Škurinje u Hrvatskoj. Radi o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj.

Hrvatske ceste su, kao investitor radova, sredinom juna 2020. godine potpisale ugovor vrijedan 456 miliona kuna, sa zajednicom izvođača koju čine gradi firme Kolektor CPG iz Slovenije, GP Krk iz Hrvatske te Euro-Asfalt iz Bosne i Hercegovine.

3. Potpisan ugovor o prodaji hotela “Igman”

Ugovor o prodaji hotela Igman potpisan je ove sedmice između prodavca Jasmina Mehića, direktora KJP “ZOI 84” d.o.o. Sarajevo, predstavnika kupca, Emira Granova, direktora firme The Place d.o.o. i Adnana Jašarevića, direktora Kantonalne agencije za privatizaciju KS.

Predstavnik kupca, gospodin Granov zahvalio se Komisiji, Agenciji, ZOI-ju i ministru na uspješno realiziranoj saradnji i besprijekornom procesu privatizacije ovog hotela.

2. Priprema se gradnja još jednog autoputa kroz BiH

Javno preduzeće Autoceste FBiH je raspisalo tender za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-Jonskog koridora, odnosno dionice tog autoputa Stolac-Interregionalni čvor Počitelj.

Procijenjena vrijednost ugovora za izradu idejnog i glavnog projekta navedene dionice iznosi šest miliona KM bez PDV-a, a rok za dostavu ponuda je 15. mart 2022. godine.

1. Italijani traže veliki broj radnika za pogone u BiH, plate 1.500 do 2.000 KM

Predstavnici italijanske firme Bosankar iz Bosanske Krupe boravili su u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje TK.

”Bosankar” je firma koja već 18 godina posluje na području BiH. U Bosanskoj Krupi imaju pogon površine 17 hiljada metara kvadratnih u koji je uloženo više od 24 miliona KM, a uskoro otvaraju i pogon u Prijedoru.

Plan firme je da u naredne tri do četiri godine uposli više od 300 radnika. Trentno ih imaju 170. U ovom trenutku traže 50 radnika. Plate su 1.500 do 2.000 KM.