Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je najpoželjniji poslodavac u BiH, koja bh. firma je osigurala investiciju od 140 miliona dolar, koja firma otvara fabriku u Vitezu, ko investira 8 miliona KM u Ljubuškom…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. dm je najpoželjniji poslodavac u BiH

Ko su najpoželjniji poslodavci u Bosni i Hercegovini i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva petnaesto po redu istraživanje “Najpoželjniji poslodavac 2021”, koje provodi kompanija Kolektiv-MojPosao.ba. Prema mišljenju bh. javnosti, šestu godinu zaredom Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2021. godinu je kompanija dm drogerie markt.

Među TOP 10 poslodavaca za 2021. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se kompanije Telemach, Holdina, Violeta, m:tel, Bosnalijek, BS telecom solutions, BH Telecom, Hifa-Oil d.o.o. Tešanj, te Coca-Cola HBC BH.

9. U dvije sedmice januara u BiH ugašeno 65 firmi

Uvidom u sudske registre u BiH, u prve dvije sedmice ove godine propalo je 65 firmi u oba entiteta. Više od 10.000 računa privrednika je blokirano tokom 2021. godine, prema podacima Centralne banke BiH od 4. januara.

8. Poznati ugostitelj Sejo Brajlović ulazi u novi biznis

Sejo Brajlović, poznati ugostitelj, očito je odlučio ući u novi biznis. Brajlović je u općini Foča (u FBiH) kupio zemljište na kojem će graditi benzinsku pumpu sa pratećim objektima. Informaciju je potvrdio načelnik ove općine Mujo Sofradžija.

– Danas je upriličeno potpisivanje Ugovora između općine Foča/FBiH  koju zastupa načelnik Općine Mujo Sofradžija i gospodina Seje Brajlovića iz Sarajeva o kupoprodaji zemljišta na kojem je planirana izgradnja moderne benzinske pumpe  sa pratećim objektima. Investitor izgradnje je gospodin Sejo Brajlović – objavio je načelnik.

7. Korak bliže do početka izgradnje aerodroma u Trebinju

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o usvajanju zoning plana područja za posebne namjene Aerodroma Trebinje, koja će biti razmatrana na prvom narednom zasjedanju Narodne skupštine.

Ovo je veliki korak naprijed za dobijanje potrebnih dozvola i realizaciju ovog strateški važnog projekta.

6. Kompanija Feal u novoj investiciji od 8 miliona KM

Ljubuški i njegove privredne zone sve su privlačniji investitorima. U samo godinu dana tri velika poduzetnika odlučila su se svoje poslovanje proširiti upravo kroz privredne zone u ovom gradu.

Za otvaranje pogona u ovom dijelu Ljubuškog odlučila se i kompanije MET Consulting koja je u vlasništvu širokobriješkog FEAL-a. Investicija bi u početku trebala iznositi 8 miliona konvertibilnih maraka.

5. ASA Finance kupio dionice Central osiguranja za 3 miliona KM

ASA Finance Sarajevo prezelo je ove sedmice još 8,5 posto dionica Central osiguranja za šta je izdvojeno 3 miliona KM. Naime, na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina paketom dionica Central osiguranja u vrijednosti od 3.000.021 KM. U sklopu jedne transakcije prometovano je 4.087 dionica.

Kupac je, kako saznajemo, ASA Finance koji je time povećao svoj udio u Central osiguranju na 95 posto.

4. U godini krize Euro-Roal ostvario rekordan rezultat, širi se na region

Kompanija Euro-Roal d.o.o. Doboj Jug je u 2021. godini ostvarila rekordan prihod u iznosu 50 miliona KM bez PDV-a, te zabilježila rast prihoda od 44 posto u odnosu na 2020. godinu.

Euro-Roal je na tržištu BiH prepoznatljiva kao lider u distribuciji arhitektonskih-građevinskih sistema te obojenih profila za industrijsku namjenu, a nalazi se u sastavu tešanjske Hifa Oil Grupacije. Kompanija se širi i u regionu.

3. Maid Jabandžić najbolji finansijski direktor u BiH

Direktor kompanije MADI, Maid Jabandžić izabran je za finansijkog direktora za 2020. godinu u organizaciji Deloitte Bosna i Hercegovina.

Finansijskog direktora godine birao je stručni žiri na temelju kvalitativnih i kvantitativnih ocjena, odnosno na temelju popunjenog upitnika iz prijave na konkurs i javno dostupnih finansijskih izvještaja kompanije, čiji je CFO zaposlenik, za 2020. godinu.

2. Kompanija bh. stručnjaka osigurala investiciju od 140 miliona dolara

HTEC Group, jedna od najbrže rastućih kompanija u regionu, koja zapošljava inženjere u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Bjeljini, sklopila je partnerstvo sa američkom investitorskom grupom Brighton Park Capital, koja će uložiti 140 miliona dolara u globalni rast ove kompanije za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda.

Ovo manjinsko ulaganje jedno je od najvećih u Evropi, a predstavnici HTEC Group najavljuju da će im ono omogućiti nastavak širenja kapaciteta za produktni dizajn i inženjerstvo, ali i ulaganja u organski rast te zapošljavanje i razvoj najboljih stručnjaka u jugoistočnoj Evropi.

1. Kompanija Derubis otvara novu fabriku u Vitezu

U Poslovnoj zoni 96 općine Vitez za desetak dana počet će sa radom fabrika za proizvodnju luksuznih kamp-prikolica Derubis Caravan, dužine sedam i širine 2,4 metra, koja je napravila bum na najvećem svjetskom sajmu kampera i opreme za kampiranje Caravan salon u njemačkom Düsseldorfu.

Radi se o novom proizvodu kompanije Derubis Yachts iz Viteza, koja se proslavila na svjetskom tržištu sa luksuznom bh. jahtom Derubis Fly 44.

Nova fabrika prostire se na 3.000 kvadratnih metara zatvorenog i isto toliko kvadrata otvorenog prostora, u početku će zapošljavati 30 radnika, a do kraja 2022. trebalo bi da se u njoj proizvede 500 novih luksuznih kamp-prikolica.