Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji svjetski milijarder širi poslovanje u BiH otvaranjem ureda u Sarajevu, koja banka je prestala postojati, gdje će se graditi tunel dug 10 kilometara, koja domaća kompanija investira 20 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Vakufska banka od danas više zvanično ne postoji

Vakufska banka od ove sedmice više zvanično ne postoji. Riječ o banci čiji je većinski udio u novembru 2019. godine putem Sarajevske berze preuzela ASA grupacija, tačnije ASA Finance.

ASA je tada kupila nešto više od 73 posto dionica Vakufske banke koje su bile u vlasništvu kompanije Badeco Adria (bivša Fabrika duhana Sarajevo), za 17,2 miliona KM. Po odobrenju regulatora ASA je preuzela vlasništvo u Vakufskoj banci, a nakon toga je odlučila da je prioji svojoj ASA banci. Ta odluka ove sedmice je i zvanično provedena u Registru vrijenosnih papira.

9. Najavljen nastavak gradnje megaprojekta u Trnovu

Predsjednik Vanjskotrgovinke komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić primio je u posjetu delegaciju investitora, predstavnika kompanije Buroj International Group d.o.o. na čijem čelu je bio direktor Ismail Ahmad. Ahmad je na sastanku predstavio mega projekat „Buroj Ozone“- najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi, koji gradi kompanija Buroj International Group d.o.o. Trnovo, a čija realizacija će, kako je rečeno, uveliko doprinijeti napretku i razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

Istakao je kako je prikupljena sva potrebna dokumentacija, pribavljene sve urbanističke dozvole, dovedena infrastruktura, struja, voda, gas i pristupni putevi na gradilištu, čime su stvoreni svi preduslovi za nastavak gradnje i finaliziranje projekta.

8. FlyBosnia ponovo pokreće letove, ovog puta sa sva četiri aerodroma u BiH

FlyBosnia planira ponovno početi letjeti, ovaj put avioprijevoznik planira letove sa sva četiri međunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Letovi bi trebali započeti od 29. marta, a obavljat će se iznajmljenim avionom Airbus 320. Prodaja ulaznica počinje tokom januara. Švicarska putnička agencija isgtravel.ch već prodaje karte za FlyBosnia.

7. Na sjever BiH dolazi italijanski investitor

Derventa bi uskoro trebala dobiti 34. stranog investitora. Naime, u postupku registracije je novo preduzeće iz oblasti obućarstva koje bi uskoro trebalo početi s radom.

Gradonačelnik Milorad Simić i Gian Carlo Frassetto, vlasnik preduzeća “Sphera” d.o.o. održali su tim povodom radni sastanak na kojem se razgovaralo o novoj firmi iz oblasti koja planira da u februaru iduće godine započne proizvodnju. Preduzeće bi trebalo zaposliti 90 radnika.

6. FBiH: Rast cijene struje ograničen na maksimalnih 20 posto

Parlamenta FBiH usvojioje dopune Zakona o električnoj energiji. U tekstu stoji da Vlada treba reagovati ukoliko dođe do poskupljenja struje većeg 20 posto.

Suština donesenog zakonskog rješenja je osigurati Vladi Federacije BiH pravni temelj za donošenje interventnih mjera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cijena električne energije te na taj način utjecati i na privredu koja bi teško izdržala teret poskupljenja koja su najavljena iz JP “Elektroprivrede“ BiH.

5. Priprema se gradnja tunela Prenj dugog 10 kilometara

Javno predzeće Autoceste FBiH objavilo je 24. decembra pozive za iskaz interesa za dionicu Mostar sjever – Mostar jug i za tunel Prenj.

Poziv za iskaz interesa za tunel Prenj (između Mostara i Konjica) odnosi se na konsultantske usluge za izradu idejnog projekta sa elementima glavnog projekta, dok je za dionicu Mostar sjever – Mostar jug poziv obnovljeni tender za izradu glavnog i idejnog projekta.

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug finansirati će se iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i komercijalnih banaka.

4. “Marbo” zatvorio pogone i vratio Republici Srpskoj 537 hektara zemljišta

Fabrika čipsa “Marbo” zatvorila je svoje pogone u Laktašima i vratila Republici Srpskoj 537 hektara zemljišta u Cerovljanima kod Gradiške za koje su imali koncesiju.

Iako je ugovor važio do avgusta naredne godine, on je raskinut jer su vlasnici “Marba” odlučili da zatvore fabriku čipsa u Laktašima, pa je samim tim i prestala potreba za zemljom na kojoj se uzgajao krompir, kao osnovna sirovina. Podsjećamo, kompanija “PepsiCo” je u oktobru ove godine objelodanila kako proizvodnju čipsa sele u opštinu Bački Petrovac u Srbiji.

3. Vlada FBiH potvrdila: Najniža plaća od 1. januara 543 KM

Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu kojom se propisuje metodologija utvrđivanja iznosa najniže plaće i usklađivanje najniže plaće.

U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da bi najniža plaća, utvrđena u skladu sa ovom uredbom, u 2022. godini umjesto sadašnjih 406 KM iznosila 543 KM neto (55 posto od 987 KM – prosječne neto plaće u periodu januar – septembar 2021. godine).

2. Tuzlanska firma investira 20 miliona KM u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić potpisao je s predstavnicima kompanije “Heez Aluminijum” Tuzla ugovor na osnovu specijalne pogodbe o raspolaganju javnom imovinom, zasnovan na poslovnoj inicijativi spomenute kompanije.

Ovim ugovorom se kompanija obavezala na investiranje u izgradnju i stavljanje u funkciju proizvodne pogone u vrijednosti od 20 miliona KM u periodu od pet godina, kao i da će na izgrađenim proizvodnim površinama zaposliti 60 radnika. Vlasnik firme Heez Aluminijum je Azmir Husić.

1. Firma milijardera Richarda Bransona otvorila ured u Sarajevu

Kompanija Virgin Pulse koja je do sada investirala oko 40 miliona KM i zaposlila čak 530 radnika u Tuzli, otvorila je svoj drugi ured u našoj zemlji. Drugi ured koji je otvoren ovih dana nalazi se u Sarajevu.

Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Podsjetimo da je ova kompanija, koja radi sa klijentima širom svijeta, dio poslovnog carstva jednog od najpoznatijih poduzetnika na svijetu, britanskog milijardera Richarda Bransona.