Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija u Bingovom vlasništvu investira 4 miliona KM, u kojoj firmi je udio stekao košarkaš Mirza Teletović, gdje je Madi kupio novi proizvodni pogon, koja firma je ranicima isplatila po 1.000 KM bonusa…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Do mora još 10 kilometara, cesta do Neum gotova do sezone

Do potpunog završetka ceste Stolac – Neum preostalo je još manje od 11 kilometara koji se posljednjih mjeseci grade punom parom na dionici Hutovo – Cerovica – Stolovi.

U kompaniji „Ceste Federacije BiH“ vjeruju da će radovi na ovoj dionici biti završeni onako kako je to predviđeno ugovorom i da će, zapravo, cesta u cijeloj svojoj dužini od 36 kilometara do početka sljedeće turističke sezone biti stavljena u funkciju.

9. Teletović ušao u novi biznis, kupio udio u Poliklinici Vitalis

Naš slavni košarkaš Mirza Teletović postao je suvlasnik poznate mostarske Poliklinike Vitalis. Podsjetimo da se Teletović nakon profesionalne karijere vratio u Jablanicu. Sada je odlučio ući u novi poslovni pothvat.

Podsjetimo također da ovo nije Teletovićev prvi biznis. On je ranije investirao u gradnju male hidrocentrale u Jablanici.

8. Firma koja je sponzor Manchester Uniteda u BiH pokrenula veliku proizvodnju

Kineska firma “Mirisan” u Derventi namjerava da u narednoj godini, pored postojećih stotinjak, zaposli još 100 radnika, izjavio je direktor Erik Liu nakon što je danas razgovarao sa gradonačelnikom Miloradom Simić. Kompanija je pogon u Derventi otvorila ove godine, a proizvodnja je bazirana na proizvode od memorijske pjene koji su našli tržište u SAD.

U novembru je ostvarila izvoz od 8,5 miliona maraka. Osnovni proizvod su madraci, izrada memorijskih pjena i dušeka. Kompanija “Mirisan” nosilac je brenda “Mlily”, koji je sponzor engleskog fudbalskog kluba Manchester United.

7. Počelo spajanje najvišeg mosta na Koridoru 5C

Na mostu Počitelj, najimpozantnijoj građevini na cijelom Koridoru 5C u BiH, počelo je betoniranje rasponske konstrukcije na stubu visine 93 metra, jednom od ukupno šest koji će se protezati u dužini od 970 metara. Ovih dana počet će radovi i na drugom stubu visine 92 metra.

6. MADI kupio proizvodni kompleks u Sarajevu

Tešanjski MADI realizovao je upravo još jednu akviziciju – proizvodni kompleks UNIS KOMERC dd Sarajevo smješten na Stupu.

Akvizicijom proizvodnog kompleksa UNIS KOMERC dd Sarajevo, kompanija MADI napravila je novi iskorak u svojim planovima za budućnost i time potvrdila svoje namjere da ostane vodeća mesna industrija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove kompanije.

5. Banke u FBiH za devet mjeseci zaradil 264 miliona KM

Na nivou bankarskog sektora u FBiH za prvih devet mjeseci ove godine iskazan je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 264 miliona KM, što je za 112,8 miliona KM više u odnosu na isti period 2020. godine.

Najprofitabilnija banka u FBiH u devet mjeseci ove godine je Raiffeisen bank d.d. Sarajevo koja je zaradila 78,7 miliona KM. Ona je iza sebe ostavila Unicredit bank d.d. Mostar sa zaradom od 71,7 miliona KM, koja je posljednjih godina bila najuspješnija banka u BiH.

4. Firma Vokel iz Hercegovine svim radnicima isplatila po 1.000 KM bonusa

Posuška kompanija Vokel ove godine proslavila je 30 godina rada. S obzirom da je i ova 30. godina bila uspješna, odlučili su svojim radnicima kojih ima ukupno 309 širom Bosne i Hercegovine, isplatiti dodatnih 1000 KM.

Ovaj bonus je isplaćen pored redovite plaće i božićnice.

3. FlyBosnia ponovo pokreće letove, ovog puta sa sva četiri aerodroma u BiH

FlyBosnia planira ponovno početi letjeti, ovaj put avioprijevoznik planira letove sa sva četiri međunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini. Letovi bi trebali započeti od 29. marta, a obavljat će se iznajmljenim avionom Airbus 320.

Prodaja ulaznica počinje tokom januara. Švicarska putnička agencija isgtravel.ch već prodaje karte za FlyBosnia.

2. Firma u vlasništvu Binga u investiciji vrijednoj 4 miliona KM

Povodom dana rudara Senad Džambić je posjetio Ingram d.d. Srebrenik koja je dio Bingo grupacije. Direktor društva Zlatko Djedović je informisao javnost o investiciji koja je u toku a koja se odnosi na automatizovanu fabriku betonskih elemenata. Ova investicija iznosi 4 miliona KM i u sljedećoj godini će biti finalizirana njena realizacija.

1. Broj zaposlenih u FBiH premašio nivo od prije pandemije

Broj zaposlenih u Federaciji BiH konačno se vratio na nivo od prije početka pandemije koronvirusa u našoj zemlji. Naime, 20. decembar 2021. godine broj zaposlenih dosegao je 534.166. Time je prvi put u skoro dvije godine premašen broj zaposlenih koji smo imali pred sami početak pandemije.

Podsjetimo, broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa proglašenjem stanja nesreće 16. marta 2020. godine bio je 534.076.