Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Zbog čega su ove sedmice štrajkovale desetine hiljada radnika FBiH, do kada bi trebao biti završen Koridor 5C, ko je kupio staru Ditinu fabriku, s kojim problemima se susreće kompanija Bingo…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. BH Telecom nadmašio zaradu iz 2019.

Za ovu godinu iz BH Telecoma poručuju da su premašili plan dobiti već u avgustu i nadmašili zaradu iz 2019. godine, a za narednu ponovo spremaju niz novosti za svoje korisnike.

Između ostalog, u pripremi je i 7 igranih serija u produkciji BH Telecoma, a u toku je javni poziv za nove projekte. Kazao je to Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

9. Firma Euroelegant ukinula radnu subotu i povećala plaće zaposlenima

Menadžmet kompnije Euroelegant iz Donjeg Vakufa na petu godišnjicu firme odlučio je radnicima povećati plate i ukinuti radnu sedmicu. Umjesto velike zabave, zvanica i šarenila, godišnjicu firme obilježili su malim intimnim skupom u svojim prostorijama.

8. Solarne elektrane za vlastitu potrošnju su rješenje za privredu u 2022. godini

Aktuelno enormno poskupljenje električne energije donijelo novi izazov privrednicima: cijene će rasti svemu, od mlijeka do zakupa prostora. Upravo ovih dana su mnogi privrednici bili neprijatno iznenađeni novim ugovorima za snadbjevanje električnom energijom dostavljenim od strane JP EP BiH. Ovo bi moglo biti rješenje za njihove probleme.

7. Direktorica Binga: Imamo najbolji plac na Vilsonovom, ne daju nam da gradimo

Ljiljana Kunosić, direktorica kompanije Bingo, otkrila je da ova kompanija ima mnogo problema sa vlastima u pojedinim opštinama.

– Imamo najbolji plac na Vilsonovom šetalištu (u Sarajevu), mi smo to platili! Ne daju nam da gradimo! Politika nas koči! Radimo samo legalno! U Banjoj Luci smo kupili plac prije osam godina, rekli su nam da ne valja zemljište! Ubrzo je u blizini “nikao” drugi tržni centar! Nikad nismo uspjeli otvoriti objekat! Senad Džambić ne može graditi u Neumu! – kazala je ona.

6. Ministar Lasić otkrio do kada će biti završen Koridor 5C kroz BiH

Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, rekao je da je plan da izgradnja Koridora 5C kroz BiH bude završen do 2028. godine.

– S obzirom na cjelokupnu situaciju u državi i sve okolnosti koje su nas zadesile, stanje na projektu izgradnje autoceste nije loše. Ali, naravno da treba, mora i može biti puno bolje. Zato nastojimo da dobijemo na ubrzanju dinamike radova na svim dijelovima, kako bismo ispunili zacrtani cilj, a to je da do 2028. godine imamo u potpunosti završen koridor – naglasio je Lasić.

5. Austrijanci žele otvoriti rudnik boksita u Sanskom Mostu

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić primio je predstavnika kompanije RNP Ruperta Porranzl koji ga je informisao o pripremnim radnjama za otvaranje rudnika boksita u Sanskom Mostu.

Kako je austrijski investitor kazao, prva faza investicije u iznosu od 3,2 miliona eura odnosi se na geološka istraživanja i obezbjeđivanje koncesije. Nakon toga bi uslijedila druga faza od 12,3 miliona eura za pokretanje procesa eksploatacije boksita.

4. Čak 45 miliona eura za investiciju u Bosanskom Petrovcu

Firma Promondis u vlasništvu Bertholda Brentrupa spremna je investirati 45 miliona eura u solarni park snage 88,5 MW na području općine Bosanski Petrovac.

Riječ je o projektu koji je započet prije dvije godine, a ove sedmice je zvanično investitor podnio zahtjev za urbanističku saglasnost sa kompletnom dokumentacijom i idejnim projektom. Bit će to najveći projekat proizvodnje solarne električne energije na području bivše Jugoslavije.

3. Desetine hiljada radnika širom FBiH obustavili rad na pola sata

Desetine hiljada radnika u stotinama privrednih društava širom Federacije BiH obustavili su u petak rad na pola sata, u okviru štrajka upozorenja kojeg je organiziralo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Štrajk je organiziran povodom ugovora o snabdijevanju električnom energijom koje su privredna društva dobila od elektroprivreda u FBiH, a u kojima se cijena električne energije za privredu povećava od 150, a za neke kompanije i do 350 posto.

2. Termal iz Lopara kupio staru Ditinu fabriku, pokreće proizvodnju

Uspješno poslovanje Termala iz Lopara (kod Bijeljine) dovelo u ovoj godini do novih ulaganja, pokretanja nove proizvodnje i stvaranja novih radnih mjesta. Elvir Jahić, direktor  firme “Termal Int”, kaže da sada asfaltiraju put između Termala i fabrike koju su nedavno kupili.

On je pojasnio da je to stara fabrika deterdženta “Dita” koja se rekonstruiše, gdje se vrši postavljanje novih električnih instalacija, vazduha i plina, tako da bi se u novoj godini pokrenula proizvodnja. Zemljište preko koga prelazi put između dvije fabrike je kupljeno od privatnika.

1. Kinezi počeli gradnju najveće vjetroelektrane u BiH

Početak radova na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini, Ivovik, označen je u četvrtak nedaleko od Livna, a kineski investitori planiraju u njega uložiti ukupno 130 miliona eura.

Simboličnim presijecanjem vrpce na lokaciji brda Ivovik predstavnici kantona i lokalnih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation te Powerchina Resources, započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.