Firma Euroelegant ukinula radnu subotu i povećala plaće zaposlenima

0

Menadžmet kompnije Euroelegant iz Donjeg Vakufa na petu godišnjicu firme odlučio je radnicima povećati plate i ukinuti radnu sedmicu

Umjesto velike zabave, zvanica i šarenila, godišnjicu firme obilježili su malim intimnim skupom u svojim prostorijama.

Ova kompanija sa radom je počela još prije 20 godina, a nedavno je proslavljena peta godišnjica otvorenja proizvodnog pogona i izložbenog salona Euroelegant. Tu su predočili neke nove poslovne korake.

Naime, nakon što su pronašli prostora u okviru redovnog radnog vremena, odlučili su, da bez obzira na potrebe i zahtjeve tržišta, ukinu radnu subotu, pa će za zaposlene u ovoj firmi radna sedmica trajati pet, umjesto dosadašnjih šest dana, a radnici će imati vikend za sebe i svoje porodice.

To je zapravo način da se iskaže poštovanje prema zaposlenim, jer upravo zahvaljujući njima, kako ističe menadžment, nastaje nova vrijednost. Nezadovoljstvo je osnov zašto se mnogi odlučuju za odlazak van granica BiH. Nije plata jedini motiv: tu je zasigurno i slobodno vrijeme, ali i odnos i uvažavanje.

Sve to prepoznali su u preduzeću Euroelegant, naročito što su i sami prošli trnovit put, od malog porodičnog biznisa, do velike i ugledne firme.

No jedno je jasno, nikada nisu zaboravili da u mozaiku biznisa i života općenito nema malih i velikih: poslova, proizvoda i ljudi. Svako ima svoje mjesto i svako zaslužuje pažnju i poštovanje, piše agencija Dan.

Zato je ova odluka da se na petu godišnjicu poveća plata, a istovremeno ukine radna subota, odredila kvalitet života za 25 porodica koliko je zapravo zaposlenih u firmi Euroelegant.

Samo ovakav odnos može donijeti prosperitet: pojedincu, firmi, ali i društvu u cjelini.