Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja domaća firma je potpisala ugovore vrijedne 15 miliona KM, kako je “buknuo” izvoz iz BiH u SAD, ko preuzima sarajevsku firmu BS Telecom Solutions, gdje se otvara novi pogon za auto industriju…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Na jugu BiH gradit će se solarna elektrana, investicija 100 miliona KM

Kompanije EFT Solarna elektrana (SE) Bileća i Dongfang Electric International potpisale su ugovor za projektovanje, isporuku i izgradnju solarne elektrane Bileća instalisane snage 60 megavat-pikova. Podsjetimo, ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 КM.

9. Poslodavci najavljuju štrajk upozorenja zbog enormnog povećanja cijena struje

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim  potrošačima električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da najveći broj kompanija neće moći podnijeti prekomjerno povećanje cijena električne energije na sastanku je dogovoreno da se Vladi FBiH uputi peticija u kojoj se traži da povećanje cijena električne energije za privredu ne smije biti veće od 10 posto. Dogovoreno je da će biti organiziran polusatni štrajk upozorenja u pogonima kompanija u FBiH.

8. Wizz Air suspenduje više od 40 Ex-Yu ruta

Niskotarifni prijevoznik Wizz Air u procesu je privremenog obustavljanja preko četrdeset linija iz svoje mreže iz zemalja bivše Jugoslavije, uz planirana nova odredišta koja su uglavnom odgođena.

To dolazi kao rezultat slabljenja potražnje zbog porasta slučajeva Covid-19 širom kontinenta i straha od novog soja virusa omikron, kao i ponovnog uvođenja ograničenja putovanja i zahtjeva za testiranjem.

7. U Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto industriju

U izgradnju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu do sada je uloženo oko pet miliona maraka, a njena osnovna svrha je privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, istakao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina. Uskoro se očekuje početak realizacije još jednog kapitalnog projekta za auto-industriju.

6. Prijedorski Cromex u pandemiji povećao broj radnika i investirao u nove mašine

Tokom pandemije koja je snažno pogodila ekonomiju BiH i cijelog svijeta prijedorska kompanija Cromex ne samo da je uspjela održati poslovanje nego i dodatno ojačati kapacitete.

– Zaposlili smo dvanaest novih radnika. Proširili smo kapacitete i nabavili nove mašine. Naša ponuda bogatija je za uslugu mašinske obrade – kažu za BiznisInfo iz kompanije specijalizirane za proizvodnju i obradu metala koja trenutno zapošljava 81 radnika.

5. Kompanija iz Gradačca obnavlja pogon “Uniglasa” u Šamcu

Kompanija “TMD-AGS” d.o.o. Gradačac planira pokrenuti proizvodnju kamene vune u Šamcu, u Republici Srpskoj. Kapacitet pogona za proizvodnju kamene vune je 41.500 tona godišnje. Pogon za proizvodnju će se instalirati u fabrici nekadašnjoj fabrici autmobilskog stakla “Uniglas”.

Kompanija je već podnijela Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za ovaj pogon.

4. Bingo godinu završava otvorenjem još jednog hipermarketa

U petak 3. decembra kompanija Bingo otvorila je preuređenu trgovinu u Bijeljini. Radi se o objektu u ulici Stefana Dečanskog, koji je Bingo preuzeo od slovenačkog lanca Tuš još 2015. godine.

U proteklih nekoliko mjeseci renovirali su objekat u potpunosti i prilagodili ponudu kupcima koji su i ranije kupovali u susjednom objektu, koji je od prošle sedmice zatvoren.

3. Buknuo izvoz iz BiH u SAD, rast od čak 124 posto

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države više je nego udvostručen u odnosu na godinu ranije, što je sjajna vijest za našu privredu. Izvoz iz BiH u SAD u prvih deset mjeseci ove godine bio je oko 120 miliona KM, izvještava BiznisInfo.

Poređenja radi, u prvi deset mjeseci prošle godine taj izvoz je bio svega 52 miliona KM, što pokazuje o kakvom se napretku radi. SAD tradicionalno ne spada u red vodećih trgovinskih partnera BiH ni kada je riječ o izvozu ni o uvozu. No, ovaj rast od čak 124 posto, govori da se stvari, barem u nekim sektorima, mijenjaju.

2. Odobrena akvizicija: Svjetski gigant preuzima bh. firmu BS Telecom Solutions

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je kompaniji Asseco SEE, koja je dio velike međunarodne IT grupacije Asseco Group, preuzimanje sarajevske firme BS Telecom Solutions. Ovo je jedna od najvažnijih akvizicija u istoriji bh. IT sektora, piše BiznisInfo.

Kompanije su se obratile domaćem regulatoru tražeći dozvolu da Asseco preuzme većinski paket kapitala u BS Telecom Solutions. Vijeće je odobrilo akviziciju.

1. Igman Konjic potpisao dva ugovora vrijedna 15 miliona KM

U sklopu paviljona Bosne i Hercegovine na sajmu vojne industrije EDEX u Egiptu,  kompanija “Igman” d.d. Konjic učestvuje kao izlagač zajedno s drugim kompanijama namjenske industrije BiH.

Prilika za susrete s poslovnim partnerima iskorištena je za potpisivanje dva nova ugovora s egipatskim oružanim snagama vrijedna 15 miliona KM.