Buknuo izvoz iz BiH u SAD, rast od čak 124 posto

0

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države više je nego udvostručen u odnosu na godinu ranije, što je sjajna vijest za našu privredu.

Izvoz iz BiH u SAD u prvih deset mjeseci ove godine bio je oko 120 miliona KM, izvještava BiznisInfo.

Poređenja radi, u prvi deset mjeseci prošle godine taj izvoz je bio svega 52 miliona KM, što pokazuje o kakvom se napretku radi.  

SAD tradicionalno ne spada u red vodećih trgovinskih partnera BiH ni kada je riječ o izvozu ni o uvozu. No, ovaj rast od čak 124 posto, govori da se stvari, barem u nekim sektorima, mijenjaju.

Važno je primjetiti da je za ovaj ogromni rast zaslužna jedna vrsta proizvoda, a to su oružje i municija, koji čine više od polovine našeg izvoza u SAD.

Oružja i municije ove godine smo izvezli u SAD u vrijednosti od 67 miliona KM, plus 10 miliona vrijednosti izvoza eksploziva, protietičkih proizvoda itd.

Ukupno je BiH u prvih deset mjeseci 2021. izvezla oružja i municije u iznosu od 181 milion KM, što je za 35 posto više nego u istom periodu lani.

Najveće tržište za ove proizvode iz BiH sada je upravo SAD, Egipat je na drugom mjestu sa 24 miliona KM, a na trećem Češka sa oko 18 miliona KM.

D. Sinanović