Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je počeo gradnju luksuznog naselja u centru Sarajeva, koji svjetski div je omogućio prodaju i kupovinu korisnicima i kompanijama iz BiH, ko će graditi tržni centar vrijedan 5 miliona KM, kolika je vrijednost izvoza namještaja iz BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Tri turske kompanije započinju poslovanje u BiH

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić primio je u posjetu predstavnike turskih kompanija Kromel, Isra Food i Isra Mašina.

Ove kompanije su već započele poslovne aktivnosti u BiH odnosno završile su registraciju poslovanja u našoj zemlji, te kupile nekretnine u industrijskim zonama u kojima planiraju da pokrenu proizvodnju u oblasti metaloprerade i prehrane.

9. Livnica iz Kalesije traži radnike, plate i do 2.000 KM

Tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava ‘UNIS TOK d.o.o.’ Kalesija raspisala je konkurs za prijem u radni odnos 35 zaposlenika. Iz ove kompanije su pozvali kadrove motivisane za rad u izvozno i razvojno orjentisanoj proizvodnoj firmi da se jave.

8. Luksuzni kruzer opremljen namještajem bh. kompanije

Luksuzni kruzer Adriatic King opremljen je namještajem kompanije Izazov iz Kalesije.

– Savremeno uređeni cruiser raspolaže sa 20 luksuznih kabina za odmor opremljenih namještajem Izazov – rekli su iz kalesijske kompanije. 

Namještaj je posebno projektovan i dizajniran u skladu sa zahtjevima investitora koji podrazumjevanju korištenje materijala otpornih na morske uslove.

7. Nakon plovila, kompanija iz BiH će ponuditi i luksuzne kamp prikolice

Kompanija Derubis Yachts iz Viteza u Bosni i Hercegovini, nakon uspjeha u izgradnji jahti radi na projektu luksuznih kamp prikolica, rekao je Denis Kraljević, vlasnik kompanije. Prema njegovim riječima, luksuzne kamp prikolice sigurno će pronaći svoje tržište u svijetu i Evropi zbog posebnosti i spoja kojeg su napravili između brodova i prikolica. Izrađuju ih od materijala koji su nestandardni u toj grani proizvodnje.

– Radimo ih od poliesterske smole koja je tipična za brodove, ali svakodnevno sve više se koristi i u automobilskoj industriji. Mislim da smo s tim proizvodom pogodili upravo zbog toga što smo povećali sigurnost, budući da jedini na svijetu proizvodimo monolitne prikolice koje dolaze iz kalupa u jednom dijelu, koje nemaju nikakvih spojnih dijelova i koje su puno otpornije na moguće udarce kakvi se mogu dogoditi u prometu – objasnio je Kraljević.

6. Islamska zajednica gradit će tržni centar vrijedan 5 miliona KM

Turskim sredstvima u Sanskom Mostu bit će finansirana izgradnja tržnog centra, na mjestu gdje se decenijama nalazi gradska pijaca, koja će biti zamijenjena modernim zdanjem.

Odlučeno je da se krene u raspisivanja tendera kojim će se odabrati izvođač radova, a vrijednost cjelokupne investicije, čiji će nosilac biti Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, iznosit će pet miliona maraka.

5. Sve banke u FBiH osim jedne posluju pozitivno

U prva tri mjeseca 2021. banke u Federciji BiH imale su pozitivan finansijski rezultat (zaradu) od 79 miliona KM, koji je za 6,5 miliona KM ili 8,9 posto veći u odnosu na isti period prethodne godine. Neto dobit je iskazalo 14 banaka, dok je gubitak iskazala jedna banka. Jedini gubitaš među bankama bila je Komercijalno-investiciona banka Velika Kladuša koja je zabilježila gubitak od 16.000 KM.

Posmatrajući osnovne pokazatelje likvidnosti, kvalitativne i kvantitativne zahtjeve, kao i druge faktore koji utiču na poziciju likvidnosti banaka, može se zaključiti da je likvidnost bankarskog sektora u FBiH na kraju prvog kvartala 2021. godine zadovoljavajuća, i pored negativnih efekata na privredu uzrokovanih pandemijom.

4. Mjesečni izvoz namještaja premašio 100 miliona KM

Izvoz namještaja, posteljina i madraca iz Bosne i Hercegovine nastavlja rasti. Za četiri mjeseca ove godine taj izvoz za iznosio 403 miliona KM. To znači da je vrijednost izvoza na mjesečnom nivou u prosjeku premašila 100 miliona KM.

U ovoj godini je najveća vrijednost izvoza bila u Njemačku od 113 miliona KM, te u Hrvatsku 48 miliona maraka.

3. Veliki proizvođač liftova gradi tvornicu u BiH

Švedski investicijski fond Sdiptech AB u martu je u potpunosti preuzeo METUS, vodeću firmu za pružanje usluge ugradnje dizala u Hrvatskoj, koja zapošljava više od 350 osoba, saopštili su jučer iz METUS-a. Kvalitet firme prepoznali su još 2015. godine, kad su stekli 70 posto udjela u društvu.

Uz tvornicu dizala koja je otvorena 2019. u blizini Samobora, METUS započinje i izgradnju tvornice u Tomislavgradu u BiH, a iz fonda najavljuju daljnja ulaganja. Izgradnja pogona u Tomislavgradu započela je u junu, dovršetak se planira do kraja godine.

2. Počela izgradnja luksuznog naselja u Sarajevu

Ovih dana počela je izgradnja luksuznog naselja Park Residence u Sarajevu. To se može zaključiti prema videu koji je objavljen na Instagram profilu ovog projekta.

Planirani koncept rezidencijalno poslovnog kompleksa se ogleda po principu najmodernijih svjetskih projekata koji su u svijetu prepoznati kao sinonim za urbano življenje.

1. Amazon omogućio prodaju i kupovinu korisnicima iz BiH

Amazon, američka tehnološka kompanija, nakon 26 godina omogućio je prodaju i kupovinu korisnicima iz Bosne i Hercegovine. Nakon ažuriranja liste, BiH je dodata na ovu najpoznatiju internet trgovinu.

Ovu informaciju je na društvenim mrežama objavila Azra Zaimović, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koja je pojasnila da je Amazon nakon dvije sedmice revidirala svoju listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i naša zemlja.

Proširenjem ove liste, prodavači iz sada ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu.