Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji grad gradi podzemne garaže vrijedne 35 miliona KM, koju firmu preuzima Penny, u kojem gradu je u robnu kuću uloženo 10 miliona KM, ko želi graditi sportsko-rekreativni centar u Ilijašu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Zenica kreće u projekt vrijedan 35 miliona KM

Gradsko vijeće Zenica usvojilo je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana “Centar I” sa grafičkim prilogom.

Predviđena je izgradnja podzemnih garaža na lokacijama Trg Bosne i Hercegovine, Trg Alije Izetbegovića i u naselju Mokušnice. Prema procjenama, vrijednost investicije je 35 miliona konvertibilnih maraka.

9. Kompanija u vlasništvu Gazproma počela istraživanje nafte i plina u BiH

Kompanija NIS uspješno je realizovala projekat seizmičkih istraživanja na teritoriji regiona Posavine, u okolini sela Obudovac, u opštini Šamac, Pelagićevo i Donji Žabari u Republici Srpskoj (BiH) čiji je cilj pronalaženje novih rezervi nafte i gasa.

Kompanija NIS (Naftna industrija Srbije) u većinskom je vlasništvu ruskog Gazproma. U okviru projekta, sprovedena su geofizička ispitivanja na prostoru od 135 kilometara, na području sela Obudovac, a radovi su završeni u prvoj polovini aprila.

8. Garaže iz Cazina bit će postavljene širom Austrije

Firma Limometal, koja je prepoznatljivo ime u Krajini i cijeloj BiH, i jedan od lidera na Balkanu u sektoru proizvodnje i prodaje krovno-fasadnih profilisanih limova, može se pohvaliti činjenicom da su njihove limene garaže našle svoje kupce širom regiona, ali i u Evropskoj uniji – Austriji i Njemačkoj.

U narednom periodu bit će primjetno prisustvo garaže poznate tvornice iz Cazina širom cijele Austrije. Rezultat je to novog ugovora o saradnji između firmi Limometal i Dachtech, čiji je vlasnik Edis Blažević, uspješni Bosanac porijeklom iz Kozarca, koji živi i radi u Astenu kod Linza.

7. Kamen temeljac za HE “Buk bijela” na Drini 17. maja

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela” na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sljedeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

6. Malezijci žele graditi sportsko-poslovni centar u Ilijašu

Gosti iz Malezije pokazali su interes da na području sarajevske općine Ilijaš, tačnije na lokalitetu Crna Rijeka, grade savremen i luksuzno uređen sportsko-rekreativni kompleks sa poslovnim prostorima. Petorica investitora iz Malezije u ovaj projekat planiraju uložiti 1,8 miliona KM.

5. Penny preuzeo udio u firmi koja ima vrijedne nekretnine

Kompanija Penny Plus postala je navjeći pojedinačni vlasnik firme Forum d.d. Sarajevo koja ima vrijedne nekretnine. Prema ažuriranoj listi vlasnika, Penny je preuzeo 30,86 posto dionica kompanije. Udio su smanjili Muamer Gazija i Vahid Đelmić.

Forum d.d. Sarajevo ima građevinske objekte vrijedne oko 2,3 miliona KM i investicijske nekretnine u vrijednosti od 5,6 miliona KM, prema posljednjem finansijskom izvještaju za prvu polovinu 2020. godine. Najpoznatiji objekat je onaj u kojem se nalazi kino Apolo.

4. U robnu kuću Patrija u Prijedoru uloženo 10 miliona KM

Radovi na rekonstrukciji se bliže kraju i uskoro će robna kuća Patrija zasijati u novom sjaju sa mnoštvom brendova koji do sada nisu bili dostupni građanima Prijedora i cijele regije.

Otvaranje Patrije se očekuje 29. jula ove godine, a u sanaciju poznate robne kuće biće uloženo oko 10 miliona maraka.

3. Nakon 13 mjeseci FlyBosnia nastavlja redovne letove

FlyBosnia planira ovog mjeseca nastaviti s redovnim međunarodnim letovima iz Sarajeva za zemlje Zaljeva. Očekuje se da će ovaj avioprijevoznik početi s letovima za Dohu u Kataru, a onda slijede Rijad, Gassim i Jeddah u Saudijskoj Arabiji, Manama u Bahreinu te Kuvajt.

Tokom ljeta će obavljati i čarter letove za Egipat i Tursku.

2. Napreduju radovi na dionici vrijednoj 72 miliona KM, uskoro brže do Neuma

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum izvodi se u skladu s planiranom dinamikom, a kompletna dionica dužine 36 kilometara podijeljena je na sedam lotova. Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac utrošit će se oko 72.000.000 KM.

Očekivani završetak radova na kompletnoj cesti je prva polovina 2022. godine. Procjenjuje se da će se po okončanju gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta.

1. EBRD/ILO izvještaj: BiH prijeti gubitak 245.000 radnih mjesta

Prema izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pandemija koronavirusa bi mogla ozbiljno da našteti Bosni i Hercegovini. U studiji koju su radile EBRD i Međunarodne organizacije rada (ILO), 245.000 bh. radnika moglo bi ostati bez posla, što je ekvivalent 20 posto radne snage iz 2020. godine.

Studija je identificirala 15 posebno ranjivih sektora ekonomije koji uključuju prodaju na veliko i malo, transport, poljoprivredu, te usluge smještaja i prehrane. Ovi sektori su podjednako pogođeni u entitetima Republika Srpska i Federacija BiH.