Kamen temeljac za HE “Buk bijela” na Drini 17. maja

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela” na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sljedeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS-a Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa Republikom Srpskom.

Brnabić je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most “Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca, prenosi Tanjug.

– Iskreno se nadam da ćemo konačno krajem jula ili u avgustu otvoriti taj most, koji smo mi završili sa naše strane 2017. godine. Čekalo se otvaranje graničnog prelaza. Taj most će mnogo značiti za ljude sa obje strane mosta – rekla je Brnabić.

Aerodrom Trebinje će biti u vlasništvu Srbije

Ona je najavila i da će 17. maja biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

– Pravili smo pauzu preko godinu dana zbog korone, a sada kada se situacija stabilizovala, 17. maja idemo u Banjaluku, na zajedničku sjednicu, da pokrenemo dinamiku oko brojnih projekata – rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da će 17. maja biti postavljen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela”, što je, kaže, strateški projekat “do kojeg nam je mnogo stalo”.

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, koji je izuzetno važan, Brnabić je izrazila nadu da će se krenuti u izgradnju sljedeće godine.

– Izdvojili smo značajna sredstva za eksproprijaciju. Aerodrom će biti u vlasništvu Srbije – rekla je Brnabić i dodala da je važan i projekat automatizovane protivgradne zaštite.

Jedna od tema zajedničke sjednice vlada biće i otvaranje pograničkih industrijskih zona. Podsjetila je da Srbija podržava i četiri opštine Dubicu, Kostajnicu, Drvar i Nevesinje.

Ona je istakla da je mir najvažnija stvar u ovom trenutku i da ništa ne smije da kompromituje mir, koji je porteban za dalji razvoj i napredak.