Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Poslovne aktivnosti širom BiH u velikom su usponu, a to pokazuju vijesti o otvaranju novih proizvodnih pogona domaćih poduzetnika i stranih investitora. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Vastil otvorio pogon u Novom Gradu

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača i vlasnik preduzeća Vastil Vasko Fagari presjecanjem vrpce su ozvaničili početak rada pogona ovog preduzeća u industrijskoj zoni u Poljavnicama kod Novog Grada. Fagari kaže da je investicija u Novom Gradu uslijedila nakon pokušaja u Nišu, u Srbiji gdje nije bilo dovoljno zainteresovane radne snage. Zaposleno je 70 radnica, a planirano je da radi najmanje 100.

  1. Energopetrol prodaje nekretnine

Kompanija Energopetrol raspisala je oglas za prodaju 5 nekretnina. Riječ je o poslovnim prostorima i benzinskim pumpama čija je ukupna vrijednost (prema početnim cijenama svake od nekretnina) oko 1,7 miliona KM.

  1. Nova investicija Kolektora od milion eura

Proizvodna hala firme “Kolektor CCL” svečano je otvorena u mjestu Povelič kod Srpca. U halu je uloženo više od milion eura vlastitih sredstava i otvoreno novih 108 radnih mjesta. Ovaj slovenački koncern u RS trenutno zapošljava 500 radnika u proizvodnim halama u Srpcu, Laktašima i Klašnicama, a planiraju i otvaranje četvrte u Prijedoru.

  1. Lukavački FEN ponovo na stazama uspjeha

Lukavački FEN BH, čija je proizvodnja u potpunosti uništena u poplavama 2014., opravio se od katastrofe a prije nekoliko dana dobili su nagradu za najuspješniju kompaniju u Tuzlanskom kantonu po broju novouposlenih radnika u 2017. godini, u kategoriji srednja preduzeća. Sa njemačkom partnerom počinju gradnju nove hale, a ove godine očekuju novi rast proizvodnje.

  1. U Foči uskoro proizvodnja za IKEA-u

Poslovni partner iz Fojnice, koji proizvodi namještaj za svjetski poznatu Ikeu, zainteresovan je za pokretanje pogona u Foči u kome bi, prema prvim procjenama, posao moglo da dobije više od 300 radnika. Iako to nije rečeno, jasno je da se radi o kompaniji MS&Wood.

Fahrudin Šahmanija (Femetall, Zenica)

  1. U Zavidovićima investicija od 10 miliona KM

Načelnik Zavidovića Hašim Mujanović ugostio je premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića i vlasnika građevinske kompanije Tibra-Pacific Tihomira Brajkovića. Povod ove posjete je izgradnja hidrocentrale na rijeci Bosni koja bi se trebala realizovati u skorije vrijeme. Investicija je vrijedna desetak miliona maraka, rečeno je iz Općine Zavidovići.

  1. U Živinicama proizvodnja vjetrogeneratora

Firma Elin Motors Bosnia u Živinicama proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta. Dio matične austrijske kompanije, Elin Motors Bosnia prvo je sklapala rotore i statore koji se ugrađuju u vjetrogeneratore. Sada zapošljavaju 150 ljudi, rotore i statore sami proizvode i ugrađuju a uskoro će iz njihovog proizvodnog pogona izaći i kompletno ovdje proizveden vjetrogenerator.

  1. Grin kupio udio u Solani

Kompanija Grin iz Gračanice kupila je udio u firmi Solana Tuzla. Riječ je o udjelu od 5,2 posto u Solani koji je plaćen 643.950 KM. Transakcija je obavljena 28. juna a dionice je prodao As d.o.o. Jelah Tešanj. Grin je poznata gračanička kompanija koja se bavi proizvodnjom ambalaže.

  1. Počela gradnja luksuznog kompleksa u Trebinju

Kompanija Herc invest počela izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Centar u Trebinju, koji bi se trebao sastojati od sedam objekata. Ono što je specifično za ovaj kompleks i po čemu se on razlikuje od sličnih projekata u BiH, jeste da će zgrade na krovu imati bazene.

  1. Zenički Femetall gradi novu halu

Zenički Femetall počeo je sa radom 2006. godine a danas ima godišnji promet od 1,7 miliona KM. Firma prerađuje proizvode od metala i inoxa. U pitanju su različiti proizvodi, od tramvajskih stajališta do elemenata postrojenja za autoindustriju a rade za vodeće bh. i svjetske kompanije. Među njima su i Mercedes, Audi, Volkswagen…

Posao stalno raste. Mogli bismo raditi i puno više kada ne bi nedostajalo obučene radne snage – bravara i varilaca – kaže direktor Fahrudin Šahmanija.

U Poslovnoj zoni Zenica kupili su još jednu parcelu površine 600 m2 gdje počinju graditi novu halu.