Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija će graditi novi pogon u Novom Travniku a koja u Tešnju, u kojem gradu Bingo gradi novi objekat, koja bh. firma gradi najveći logistički centar u Hrvatskoj, ko će graditi “grad u gradu” u Varešu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Više od 200 firmi u BiH žele kupiti vakcine za radnike

Direktor kompanije “Sinkro” iz Sarajeva Omar Kuštrić pokrenuo inicijativu da vlasnici privatnih kompanija u BiH kupe vakcine protiv korona virusa za svoje radnike.

Do sada se na upite o tome žele li učestvovati u nabavci odazvalo oko 200 zainteresovanih kompanija svih profila i veličina u Federaciji BiH, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH koje želi realizovati ovu inicijativu.

9. Izgradnja aerodroma Trebinje počinje na proljeće

Radovi na projektu “Aerodrom Trebinje” bit će nastavljeni idućeg mjeseca, iako su i epidemiološka situacija, ali i određene promjene u ministarstvima u Srbiji (koja finansira projekat) uslovile da se sve uspori.

– Ono što je najbitnije jeste da se od projekta nije odustalo i dobili smo najavu od novog ministra da radovi počinju na proljeće, tako da mi već očekujemo da u narednom periodu počne realizacija, jer smo i, što se tiče grada Trebinja, izvršili sve svoje obaveze, kojih i nije bilo pretjerano puno – navodi  gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

8. FlyBosnia traži kabinsko osoblje, otvorili 30 radnih mjesta

Kompanija FlyBosnia je raspisala oglas za prijem kabinskog osoblja. Kako se navodi u oglasu, otvoreno je 30 radnih mjesta.

Podsjetimo, jedina domaća aviokompanija ima iza sebe težak period jer je tokom pandemije bila suočena sa velikim finansijskim gubicima. Ovo bi sada mogla biti naznaka boljih vremena.

7. Italijani će na Jahorini graditi žičaru Rajska dolina

Italijanska kompanija Leitner, nakon što je izgradila gondolu Javor-Partizan vrijednu 16 mil KM, gradiće i žičaru Rajska dolina, za koju će im biti plaćeno 17 miliona KM.

U gradnji koja je dogovorena po sistemu “ključ u ruke” će im pomagati i četiri domaće kompanije, a to su Vertex invest Group iz Brčkog, Interclima iz Sarajeva, te Unis i Weiss light sa Pala.

6. Lidl dolazi i u Zenicu

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je da njemački Lidl dolazi u ovaj grad.

– Pripremamo početak uspostave dvije velike poslovno-industrijske zone koje će zaposliti puno ljudi. Oživljavamo Smetove, a dolazi nam i nekoliko velikih svjetskih firmi, među kojima je i Lidl – kazao je Kasumović.

Podsjetimo da je ovaj njemački lanac najavio dolazak u BiH.

5. Inzko posjetio HIFA tank u Tešnju: Sprema se nova investicija

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posjetio je kompaniju HIFA tank iz Tešnja. Ova kompanija posjeduje farmu brojlera, kapaciteta 60.000 u jednom turnusu.

Hasan Ahmetlić, direktor ove kompanije, rekao je da proširuju kapacitete.

Ove godine će graditi još jedan objekat kapaciteta 50 hiljada brojlera. Pripremne procedure za izgradnju novog objekta su već gotove i očekuje se montaža hale u narednih mjesec dana.

4. Baupartner gradi najveći logistički centar u Hrvatskoj

Firma Baupartner je počela sa gradnjom najvećeg logističkog centra u Hrvatskoj čija ukupna površina iznosi 70.000 m2. Objekat se nalazi u industrijskoj zoni u Velikoj Gorici.

Rok završetka ugovorenih radova je kraj jula mjeseca ove godine što predstavlja veoma veliki izazov za njih, kažu u Baupartneru.

Kako bi se bolje dočaralo o kolikom se obimu posla radi treba samo pomenuti da je potrebno 1080 kamiona (tura) da se proizvodi prevezu, te da je potrebno prevesti preko 250 specijalnih vangabaritnih tereta.

3. Počela izgradnja najvećeg Bingovog objekta u Banovićima

Općina Banovići izdala je rješenje za izvođenje radova na izgradnji poslovnog objekta kompanije “Bingo” Tuzla, čime je ozvaničen početak izgradnje najvećeg tržnog centra u Banovićima.

Ovo odobrenje je predstavnicima trgovinskog lanca “Bingo iz Tuzle uručio općinski načelnik Banovića Bego Gutić.

2. Kako će izgledati megaprojekat saudijskih investitora u Varešu

Dar Al Arkan, vodeća kompanija za razvoj nekretnina u Saudijskoj Arabiji, počela je prodaju nekretnina u okviru svog 500 miliona saudijskih reala (preko 218 miliona KM) vrijednog projekta izgradnje luksuznih kuća i stanova za odmor u Bosni i Hercegovini.

Kako navodi ova kompanija, projekat nudi priliku za posjedovanje još jednog doma u utočištu mira i tišine u srcu Evrope na lokaciji koja postaje jedna od najpoželjnijih destinacija za ulaganja i odmore.

BiznisInfo je ranije pisao da je ova kompanije registrovala dvije firme u BiH, kupila zemljište u Varešu te pokrenula proceduru dobijanja dozvola od tamošnjih lokalnih vlasti.

1. Firma “Alfa Metabo” koja izvozi u EU i SAD gradit će novi pogon u Novom Travniku

Poduzeće “Alfa Metabo” i Općina Novi Travnik ove sedmice su potpisali ugovor o  prodaji parcele u Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje, u svrhu izgradnje novog poslovnog objekta.

Predstavnik poduzeća “Alfa Metabo” kazao je da kako su i do sada bili izvozno orjentirani prema kupcima u Evropskoj uniji a da su se početkom ove godine poslovno povezali sa podslovnim parterima u SAD-u, tačnije Njujorku, gdje vrše isporuku unutrašnje stolarije po standardima koje zahtijeva kupac.