Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji grad dobija prvi smještajni objekat, koja kompanija traži radnike za platu od 1.030 KM, koja domaća kompanija je nagradila svoje radnike, ko želi preduzeti sarajevsku Hidrogradnju…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Kreševo dobija prvi smještajni objekat

Kreševo će konačno dobiti motel, što će biti prvi smještajni kapaciteti u ovom gradu.

– Zajedno s domaćim partnerima i privrednicima Austrijanci ulažu u turistički sektor. Jedan prostor koji je do sada služio kao prodajno-skladišni prenamijenit će se u motel sa 16 smještajnih jedinica. Naime, mi nemamo smještajnih kapaciteta, a imamo brojne turističke atrakcije, kulturne i prirodne znamenitosti – kazao je za načelnik Renato Pejak.

  1. HP Mostar gradi logistički centar od 7.000 m2

HP Mostar aktivno radi na projektu izgradnje Glavnog poštanskog logističkog središta (GPLS) u Mostaru na lokaciji Bišće Polje. Novi zahtjevi tržišta postavljaju nove izazove na koje je Hrvatska pošta Mostar spremna odgovoriti.

Na ovaj način malim i srednjim poduzećima bit će omogućena infrastruktura za prodaju roba na tržištu BiH, a logistička usluga omogućit će svim potencijalnim poslovnim korisnicima jednostavan način prodaje.

  1. Uspjeh Živinica: Rastu investicije i prihodi

Grad Živinice u protekloj godini ostvario bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobit koja iznosi preko 33 miliona KM. kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković. Rekao je da Grad Živinice bilježi značajan napredak i kontinuiran rast.

Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija.

  1. Kompanija u BiH nagradila radnike sa ukupno 440.000 KM

Za predanost radu i nesebično zalaganje tokom epidemije, zaposlenici kompanije dm drogerie markt BiH, dobili su novčanu nagradu u vidu dm poklon kartica vrijednosti od 400 KM.

– Mnogi zaposlenici u dm-u su tokom epidemije bili izloženi posebnim fizičkim, psihičkim i finansijskim izazovima, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Kao poslovna zajednica smatramo svojom odgovornošću da u okviru naših mogućnosti damo podršku svakom pojedincu i nagradimo doprinos zajedničkom uspjehu u izazovnim vremenima. Stoga smo u ovo posebno priznanje zaposlenicima investirali ukupno 440.000 KM – poručio je Damir Šlosel, direktor dm-a BiH.

  1. Stranci žele sarajevsku Hidrogradnju

Tri kupca zainteresovana su za imovinu sarajevske “Hidrogradnje”. Potvrdio je ovo  Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća, čiji je dvotrećinski vlasnik Vlada Federacije BiH. Ovih dana ponovo je upućen javni poziv za prodaju imovine “Hidrogradnje”. Raniji pokušaji prodaje bili su bezuspješni, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

– Uglavnom su to kupci koji znaju “Hidrogradnju”. Jedno pismo namjere stiglo je od grupe Libijaca koji su formirali kompanije u zapadnoj Evropi prije desetak ili 20 godina. Oni dobro znaju “Hidrogradnju”. Pojavljuje se i jedna turska firma, koja ovo preduzeće takođe poznaje iz ranijih kooperantskih odnosa “Hidrogradnje”, a u igri je i “Link Group” iz Australije, koja je i ranije bila tu – rekao je Fazlagić.

  1. Montiran prvi vjetroagregat VE Podveležje

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka. Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg su posjetili Admir Andelija, generalni direktor i dr.sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije.

  1. Otvoren još jedan “Bingo”, u rad puštena i hladnjača kapaciteta 12.000 tona

U Kozarskoj Dubici ove sedmice je otvoren hipermarket trgovačkog lanca “Bingo” i u rad puštena hladnjača za skladištenje voća i povrća domaćih proizvođača, kapaciteta 12.000 tona. Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je “Bingo” jedna od najvećih kompanija u BiH, koja zapošljava gotovo 9.000 radnika.

  1. Najveća imena svjetskog sporta nose obuću iz malog bh. grada

Menadžer proizvodnje u tvornici obuće “Sportek” iz Kotor Varoša Miljan Maksimović rekao je da ova firma postoji od 2005. godine, da trenutno ima oko 2.000 zaposlenih, sa ukupnom proizvodnjom od 15.000 pari gotove obuće na dnevnom nivou.

– U proteklom periodu pandemije imali smo jako mnogo poteškoća da sačuvamo sva radna mjesta, ali zahvaljujući naporima poslodavca, komitenata i institucija uspjeli smo da danas imamo istu proizvodnju kao i prije pandemije – rekao je Maksimović.

On je dodao da se proizvodi koji ovdje nastaju plasiraju širom svijeta, te da najveća svjetska sportska imena nose njihovu obuću.

  1. Prodato nekadašnje sjedište Agrokomerca

U Općinskom sudu Velika Kladuša održana je prodaja Poslovno-upravne zgrade „Agrokomerc“, i to putem usmenog javnog nadmetanja. Poslovno – upravna zgrada, poznata kao SOUR prodana je preduzeću „Brokerimo“ d.o.o. iz Velike Kladuše za 2.704.456 KM.

  1. „Pass“ nudi posao za 50 radnika, plaća 1.030 KM

Rijedak slučaj je da neka firma u ovom periodu odjednom želi zaposliti pedesetak ili stotinu radnika. Ipak, da ima i takvih primjera, potvrđuje oglas koji je raspisala bijeljinska firma „Pass“ iz Ljeskovca iz Bijeljine koja se bavi proizvodnjom i savijanjem cijevi u autoindustriji.

Ovo preduzeće je raspisalo oglas za prijem u radni odnos 50 novih radnika. Traže se nekvalificirani i kvalificirani radnici sa srednjom stručnom spremom, starosti do 50 godina. U oglasu je navedeno da se „uspješnom obukom stječe uvjet za plaću od 1.030 KM“.