Top 10 poslovnih vijesti i događaja ove sedmice

0

Metalska industrija BiH dobija nove ugovore za isporuke svjetskim gigantima, dok naši prehrambeni proizvodi osvajaju evropska tržišta. Proizvođači namještaja nemaju problem s plasmanom proizvoda, ali imaju s pronalaskom radnika. Više o tome pročitajte u pregledu najvažnijih vijesti i događaja ove sedmice koje vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.  

  1. Tops na tržištu Švedske

Agrokomercov brend Tops velikokladuške prehrambene industrije AC FOOD ušao je na tržište Švedske. Prve količine ovog najpoznatijeg bosanskohercegovačkog biskvita već se nalaze na policama švedskih trgovina i većih trgovačkih lanaca City Gross i Orient Hus.

  1. Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH

U srijedu je u rad puštena vjetroelektrana Mesihovina, jedna od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Evrope i prva u BiH. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura.

  1. Nove investicije Violete

Kompanija Violeta iz Gruda u ovoj godini planira investirati više od 20 miliona KM u nove strojeve i hale. Firma bilježi odlične poslovne rezultate.

  1. Nezaposlenost ispod 20 posto

Stopa nezaposlenosti u BiH ove godine, nakon dugo vremena, past će ispod 20 posto, s daljim trendom smanjenja u narednim godinama. Ovo se navodi u analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW). Nažalost, do smanjenja nezposlenosti došlo je i dijelom zbog odlaska stanovništva.

  1. Hifa Oil povećala prihode

Hifa Oil objavila je da je prošle godine zabilježila povećanje prihoda za 8% u odnosu na 2016. Hifa Oil i njene kćerke firme platile su državi više od 100 miliona KM na ime poreza, doprinosa i drugih obaveza.

Bh. firme važan partner gigantima automobilske industrije

  1. Nova fabrika u Srebrenici

U Srebrenici je svečano otvorena fabrika kontejnera “Ekonomik kontejneri”. Građevinski kontejneri koji će se proizvoditi u Srebrenici, najviših su standarda, a izvoziće se u više od 25 zemalja. U novootvoreni pogon investitor iz Srbije uložio je 2,4 miliona KM.

  1. Tešanj radi i za Romana Abramoviča

Posljednje tri jahte Romana Abramoviča, jednog od najpoznatijih svjetskih bogataša, imaju dio izrađen u BiH, tačnije u Tešnju. Riječ je o ogradi koja je urađena u firmi Inox Ajanović, kazao je vlasnik firme Dženan Ajanović. Inače, firme iz Tešnja prošle godine su imale oko 1,4 milijardi maraka prometa, a izvozile su u oko 60 zemalja svijeta, od čega 70 posto u Evropsku uniju.

  1. Prima ISG traži 200 radnika

Kompanija Prima Inga Stolarz Gabi (ISG) u Gradiški raspisala je oglas za prijem 200 radnika zbog proširenja proizvodnje namještaja. Firma je vlasništvo biznismena iz Poljske a smještena je u krugu nekadašnje tvornice namještaja “Radnik” iz Bosanske Gradiške, koja je više od 50 godina proizvodila furnirani, pločasti, tapacirani namještaj i madrace.

  1. Novi pogon u Gračanici za automobilsku industriju

U Gračanici će uskoro biti otvoren novi pogon u kojem će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju. Tvornicu gradi kompanija “HST CNC technik”.

  1. ATT ozbiljan partner njemačkoj industriji

Kompanija ATT iz Gornjeg Vakufa, koja se bavi mašinskom obradom metala, početkom godine potpisala je ugovore s četiri nova kupca, rekao je za BiznisInfo direktor firme Adnan Telalović. 

Radi se o kompanijama iz Njemačke, od kojih su već dobili godišnje narudžbe i planove isporuka.

Jedan kupac se izdvaja po obimu posla i vrijednosti ugovora, te o značaju tog ugovora govori sama činjenica da ove godine samo u taj projekat ulažemo više od 2 miliona KM – kaže Telalović.

Radi se o visoko-serijskoj proizvodnji i o dugoročnom projektu sa kompanijom SCHAEFFLER GROUP, u čijem su sastavu i brandovi FAG, LUK, INA, CONTINENTAL.

Taj projekat će nam donijeti u 2018. rast prihoda u iznosu od cca 25 posto, dok će se puni kapaciteti osjetiti u 2019. gdje imamo planirani rast prihoda u iznosu od cca 38 posto. Kada sve analiziramo, možemo reći da se radi o jednom ogromnom projektu, o potpuno novoj fabrici i pravcu koji će biti oslonac i stub razvoja naše regije – ističe Telalović. 

ATT radi i za njemački Volkswagen