Todorić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

0

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje saradnika oštetio za 1,25 miliona eura, u slučaju koji se kolokvijalno naziva Mali Agrokor. 

Oslobođeni su i Piroška Canjuga, Huljev i Derosi, Todorićevi suoptuženici u ovom slučaju, takozvanom malom Agrokoru, javio je hrvatski portal Index.hr.

Presudu je izreklo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić.

Sutkinja je kazala da su iskazi svjedoka pokazali da su savjetodavne usluge napravljene i da su novci isplaćeni kako je bilo dogovoreno te za to postoji dokumentacija.

Todorić koji tokom postupka nije želio sarađivati sa sudom došao je na izricanje presude pa se očekuje i njegova izjava za medije.

Svi optuženici odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu 2013. zloupotrijebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske kompanije za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.