Težak je 85 milijardi dolara a godinama je koristio telefon od 20 dolara

0

Milijarder Warren Buffett do sada nije koristio iPhone, uprkos činjenici da njegova firma Berkshire Hathaway posjeduje značajan udio u Appleu.

Umjesto toga, četvrti najbogatiji čovjek na svijetu godinama je koristio model koji se na eBay-u može kupiti po cijeni već od 20 dolara, Samsungov preklopni SCH-U320, piše BiznisInfo.

Warren Buffett

Zbog telefona je često bio predmet šale a mediji prenose kako se jednom i sam našalio rekavši: “Posudio mi ge je Alexander Graham Bell a ja sam zaboravio da mu vratim.”

No bez obzira na šale, dugo je bio vjeran modelu predstavljenom u julu 2010. godine sa 2,2 inčnim ekranom u koloru.

Tek prije nekoliko dana zamijenio ga je najnovijim modelom iPhonea, no i taj telefon koristi uglavnom za telefonske pozive.

Kazao je kako je dobio nekoliko telefona a da mu je iPhone 11 dao upravo Tim Cook, CEO Applea. Američki mediji navode kako je očito Cook već neko vrijeme pokušavao Buffetta prebaciti na iPhone, jer je jednom rekao kako će i lično otputovati u Omahu ako milijarderu ustreba pomoć oko novog telefona.

Do zamjene telefona došlo je, kako američki mediji navode, u veoma značajnom trenutku jer se ove godine na scenu vraća upravo preklopni model telefona a među najočekivanijima su Motorola Razr i Samsung Galaxy Z Flip.

Berkshire Hathaway posjeduje otprilike 5,5% Applea što je 31. decembra vrijedilo gotovo 72 milijarde dolara, a Forbes Buffettovo trenutno bogatstvo procjenjuje na 85,8 milijardi dolara.