Tešnjaci godišnje “obrnu” dvije milijarde KM

0

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona posjetila je ove sedmice Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka

Tokom sastanka razgovarano je o subvencijama i projektima podrške privrednom sektoru, ali i o realizaciji Zakona o porezu na dobit.

Uz više infrastrukturnih i projekata usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, privrednici iz Tešnja su tokom sastanka insistirali da vlast bude efikasniji servis privredi, ali i da se poradi na pravičnijoj primjeni pojedinih zakonskih rješenja koja direktno utiču na poslovanje i reinvestiranje, javila je Federalna televizija.

– Razgovarali smo o realizaciji poreza na dobit s obzirom na to da je u 2019. godini općina Tešanj, odnosno privredni subjekti, po osnovu poreza na dobit izdvojili oko deset miliona KM i po tome je broj jedan u kantonu – ističe Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Iako su u Tešnju tradicionalno najzastupljeniji sektor automobilske i metalske industrije, u posljednje vrijeme sve je jači prehrambeni, ali i sektor tekstila, kože i obuće, koji, uprkos činjenici da je riječ o niskoakumulativnoj grani, bilježi sve bolje rezultate.

– Ja bih tekstilnu industriju uporedio s metalskom. Optimista sam i po pitanju tekstila i samih kupaca i posla. Mi smo sebi osigurali za narednih pet godina i posao i kapacitete i kupca – rekao je Adem Handžić, direktor je jedne tekstilne kompanije iz Tešnja.

Inače, jedan od osnovnih ciljeva Udruženja je organizacija 16. sajma privrede, koji već ima državni, a sve više i regionalni značaj.

Definisani prioriteti

Premijer ZDK-a Mirza Ganić je kazao:

– Svjedoci ste da smo mi definisali određene prioritete kroz 27 mjera podrške razvoju poljoprivrede, paralelno, kroz mjere podrške razvoju privrede u dijelu konkurentnosti, jer trenutno nam je najvažnije da ojačamo privredne subjekte i da ulažemo u razvoj poslovnih zona – poručio je Ganić.