Teslin Model 3 službeno stigao na tržište

0

Elon Musk je napravio istorijski korak: njegova kompanija Tesla isporučila je svoje prvo vozilo za masovno tržište, Model 3.

Izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk rekao je u petak da za električne automobile Model 3 ima već više od pola miliona rezervacija nakon što je prvih 30 isporučio zaposlenicima kompanijee,  a ovo je najveći ispit za strategiju kompanije koji će pokazati hoće li biti profitabilni proizvođač automobila za masovno tržište. 

Ispred kompanije Tesla u Freemontu u Kaliforniji Musk je pokazao vozilo vrijedno 35.000 američkih dolara koje s jednim punjenjem može prevaliti 350 kilometara.

Automobil s većim rasponom kretanja  stoji 44.000 američkih dolara, a s jednim punjenjem može prijeći 500 kilometara. Automobil umjesto komandne ploče ima ekran na dodir desno od vozača.

Kompanija je obećala proizvesti 500.000 vozila sljedeće godine što je gotovo šest puta više od proizvodnje 2016. Musk je rekao da će kompanija proizvoditi automobile najbrže što može, ali je priznao da će problem s dobavljačima i druge komplikacije otežati kompanijin put do cilja, koji se odnosi na proizvodnju 500.000 automobila sljedeće godine.

Kompanija je ranije proizvodila samo luksuzne električne automobile.