Tesla prodavaniji od Mercedesa i BMW-a

0

Evropski kupci u 2017. češće su se odlučivali za Teslin Model S nego za Mercedes S klase ili BMW Serije 7.

Kako prenosi Automotive News, po prvi put je Teslina luksuzna električna limuzina bila prodavanija na evropskom tržištu od pomenute dvije top limuzine njemačkih premium proizvođača, nakon što se to već dešavalo u SAD-u.

Iako su po veličini i nivou luksuza iznad Modela S, Mercedes S klase i BMW Serije 7 često se porede upravo sa Teslinim automobilom s obzirom da su u sličnom cjenovnom razredu, prenosi b92.

Tesla je u 2017. u Evropi isporučio 16.132 primerka Modela S, uz rast od 30 odsto na godišnjem nivou. U istom periodu, Mercedes je prodao 13.359 limuzina S klase (+3%), a BMW 11.735 automobila sa oznakom Serije 7 (+13%).

Razlika u prodaji između Modela S i Mercedesa S klase još je veća u Sjedinjenim Državama, gdje je tokom 2017. Tesla prodao 28.800 primjeraka svoje top limuzine, a Mercedes 15.888 automobila S klase.

Tesla Model S

Teslin krosover, Model X, takođe dobro kotira u Evropi u odnosu na konkurente.

Prošle godine kupcima na evropskom tržištu isporučeno je 12.000 primjeraka Modela X, a u istom periodu na Starom kontinentu prodato je približno isti broj Porschea Cayenne, dok je prodaja BMW-a X6 bila niža za oko 2.000 jedinica.

Analitičar iz JATO Dynamics, Felipe Munjoz, kaže da su ovi rezultati prodaje sigurno upalili alarm kod tradicionalnih njemačkih proizvođača premium automobila.

Oni su suočeni sa tim da ih jedan relativno mali i mlad auto-brend, ali ujedno i lider u mnogim savremenim tehnologijama, može nadmašiti čak i “na domaćem terenu”. Munjoz kaže da je zato potrebno da evropski proizvođači adekvatno odgovore na izazov električnih automobila, s obzirom da trenutno dosta kasne za Teslom.

Među prvim evropskim proizvođačima iz premium segmenta koji će tržištu ponuditi luksuzni serijski električni model je Jaguar, koji je za 1. mart najavio premijeru produkcijske verzije električnog krosovera I-Pace.

Za avgust je zakazan debi električnog SUV Audija e-tron Quattro, a do kraja godine oglasiće se i Porsche sa sportskim električnim automobilom Mission E. (b92)