Tešanj četvrti, a Kakanj sedmi najbolji u Evropi za investiranje

0

Tri bosanskohercegovačka grada našla su se na listi svjetski poznatog časopisa kao najboljih evropskih mikrogradova i regija budućnosti pogodnih za investiranje.

Pored Bosanske Gradiške, tu su dva grada iz Zeničko-dobojskog kantona – Tešanj i Kakanj ocijenjeni su kao izuzetno pogodni za investiranje. Od 117 ostalih evropskih gradova – Financial Times rangirao je naše gradove u top deset.

U mozaiku ocjenjivanih faktora – poput ekonomskog potencijala, ljudskog kapitala i stila života, te strategija direktnih stranih ulaganja – na listi Financial timesa Bosanska Gradiška našla se na 9, Kakanj dva mjesta ispod, a Tešanj čak na četvrtom mjestu.

“Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto, rast uvoza 70-ak posto. Samo u zadnje 4 godine promet je sa milijardu i 400 došao na dvije i po milijarde – porastao je i broj zaposlenih, a u zadnje 4 godine mislim da je novih oko 350 poslovnih subjekata”, navodi načelnik Tešnja Suad Huskić, izvještava Federalna.ba.

No, za ovakav uspjeh, koji će privući još investitora u budućnosti, moralo se i raditi. Općina Kakanj primjer je pogodnog tla za privredne subjekte. Danas ih je ovdje više od 1.000 dok troškove refundacije registracije firme snosi Općina.

Kakanj

Cilj im je, kako kaže načelnik Mirnes Bajtarević, da investitori prepoznaju Kakanj kao svog partnera.

“Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području Kaknja, gledamo da osiguramo i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte, ta lista se formira u saradnji sa privredom”, ističe Aldin Ćatić, direktor Razvojnog centra Kakanj.

Poticajni koraci i odluke ova tri grada morali bi postati urnek za ostale – gradove i zakonodavce – koji bi pozitivnim politikama za razvoj privrede utjecali i na razvoj cjelokupnog bh. Društva, javlja Federalna.ba.