Teretni voz kreće iz Kine za Rusiju, drastično skraćujući vrijeme putovanja

0

Specijalni teretni voz Kina-Evropa krenuo je u srijedu iz Dongguana u južnokineskoj provinciji Guangdong u Rusiju. U Moskvu će stići u roku od 15 dana, smanjujući vrijeme putovanja za dvije trećine u odnosu na pomorski put, prenosi Russia Today.

Kako piše China Daily, voz je napunjen sa 50 kontejnera robe kompanije Midea Group iz Guangdonga, vodećeg proizvođača kućanskih aparata. To je prvi izvozni voz koji koristi lokalna kompanija za kućanske aparate otkako je Guangdong otvorio svoju uslugu transporta tereta Kina-Evropa 2015. godine.

Specijalna željeznička služba poboljšat će izvoz robe proizvedene u Guangdongu na evropsko tržište usred globalne pavidemije Covid, objavio je Sinotrans, operater teretne službe Kina-Evropa u Dongguanu. Broj teretnih vozova Kina-Evropa kojim upravlja Sinotrans i koji su putovali iz Južne Kine dostigao je prošle godine 686, a sastojao se od 61.324 standardnih kontejnera u vrijednosti oko 3 milijarde dolara.

Pokrenuta 2011. godine, usluga željezničkog prijevoza Kina-Evropa smatra se značajnim dijelom Inicijative za pojas i put (BRI) za jačanje trgovine između Kine i drugih zemalja koje učestvuju u programu. Ambicioznu inicijativu od više biliona dolara najavio je kineski predsjednik Xi Jinping 2013. godine.

Od tada je više od 140 zemalja i međunarodnih organizacija potpisalo sporazume o zajedničkoj realizaciji projekta.

BRI ima za cilj jačanje povezanosti i saradnje između istočne Azije, Evrope i istočne Afrike. Očekuje se da će to značajno pojačati globalnu trgovinu i smanjivši trgovinske troškove za polovinu uključenih zemalja.

Prema kineskoj Državnoj željezničkoj grupi, rekordnih 12.400 putovanja teretnim vozovima između Kine i Evrope obavljeno je 2020. To je 50 posto više u odnosu na prethodnu godinu, objavio je ovaj željeznički operater.

D.H.