Teret vrijedan 80 milijardi dolara luta Crvenim morem

0

Pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, pojačali su posljednjih dana napade na brodove na Sueckom kanalu.

Velike brodarske kompanije kao što su MSC, Maersk, Hapag-Loid i CMA CGM već su pauzirale pošiljke kontejnera kroz ovu oblast zbog porasta napada.

U međuvremenu, Ikea je upozorila na kašnjenja i nestašice nekih proizvoda jer proizvođač namještaja traži alternativni put za svoje teretne brodove.

Portparol Ikea grupe je rekao: „Ono što za sada možemo da podijelimo je da će situacija u Sueckom kanalu dovesti do kašnjenja i može da izazove ograničenja dostupnosti za određene Ikea proizvode.“

Dodali su da je bezbijednost radnika koji rade u lancu snabdijevanja prioritet, i da procjenjuje druge opcije da obezbijedi dostupnost proizvoda. Ikea nema sopstvene kontejnere već koristi spoljne operatere, prenio je Blic.

Najmanje 80 milijardi dolara vrijedan teret već je preusmjeren sa plovnog puta koji omogućava pristup egipatskom Sueckom kanalu, najbržem prolazu između Evrope i Azije, zbog talasa raketnih napada.

Švedska kompanija Electrolux, najveća svjetska kompanija za proizvodnju kućnih aparata, osnovala je radnu grupu za pronalaženje alternativnih puteva i identifikaciju prioritetnih isporuka, prenio je Rojters.

Brodski giganti Maersk, Hapag-Lloid i CMA CGM su među onima koji su ove sedmice potvrdili da će početi da preusmjeravaju brodove koji su već u tranzitu oko rute Rta dobre nade duž juga Afrike dok se napadi nastavljaju.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je kompanija procijenila da trenutno postoji neprihvatljiv rizik za njene zaposlene jer ne postoji način da se zna koji će brodovi biti na meti.