Telekom Srbija prodao 1.800 tornjeva širom Srbije, Crne Gore i BiH

0

Konzorcij predvođen kompanijom Actis kupio je antenske stubove Telekoma Srbije, vodećeg telekomunikacionog operatora u regionu Centralne i Istočne Evrope (CEE), koji obuhvata Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, saopštila je ova kompanija sa sjedišem u Londonu.

Kompanija je navela da je kupila imovinu koja sadrži oko 1.800 antenskih stubova, i ocijenila da su “dobro pozicionirani za dalju komercijalizaciju i proširenje”.

U saopštenju kompanije Actis navodi se da je ovom investicijom, koja je osma po redu u oblast digitalne infrastrukture, uložila više od milijardu dolara u ovaj sektor.

– Ova investicija jača stratešku odluku Actisa da proširi svoju strategiju na region CIE nakon ulaganja u energetski sektor u Rumuniji i Bugarskoj 2022. Radujemo se dugoročnoj saradnji sa Telekomom Srbija u razvoju prvoklasnog tauer portfelja u regionu – izjavila je Jaroslava Korpanec, partner i šef za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Actis.

Kao dio transakcije, dodaje se u saopštenju, osnovana je nezavisna kompanija, koju u potpunosti kontroliše Actis, a koja je “sklopila dugoročni ugovor o master uslugama (MSA) sa Telekomom Srbija kao glavnim zakupcem i važnim partnerom za budući rast”.

U saopštenju se ističe i da je predviđeno da će tržište tornjeva u CEE i Zapadnom Balkanu značajno rasti u narednim godinama, podstaknuto povećanom potražnjom potrošača za mobilnim podacima, implementacijom novih tehnologija poput 5G i 6G, kao i promjenama u kapacitetu i pokrivenosti mobilnih mreža.

Podsjetimo, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je u novembru prošle godine izjavio je da prodaja stubova svjetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione infrastrukture.

Na pitanje da li se prodaja isplati, jer će morati stubove da iznajmljuju, Lučić je odgovorio potvrdno i dodao da ne bi to isto uradile sve telekom kompanije u Evropi – da nije tako, prenijela je eKapija.