Telekom Slovenije se povukao iz BiH, evo ko želi biti lider!

0

Prodajom kompanije Blicnet, Telekom Slovenije je definitivno odustao od namjere da bude regionalni igrač, dok Telekom Srpske, i posredno Telekom Srbije, dodatno jačaju svoju poziciju, piše BiznisInfo.

Kako smo jučer objavili, Telekom Slovenije je prodao 100-postotni udio u banjalučkoj firmi Blicnet Telekomu Srpske, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije.

Iz Telekoma Slovenije su kazali da je ova prodaja dio njihove strategije.

Telekom Slovenije imao je ambiciju da postane značajan regionalni igrač, ali je sada definitivno jasno da od toga neće biti ništa.

Prema pisanju ljubljanskog Dela, prije ovoga se slovenački Telekom povukao iz telekomunikacijskih kompanija u Makedoniji i Gibraltaru, a nakon odlaska iz BiH jedina firma u inostranstvu koja je još u njihovom vlasništvu je kosovski Ipko, koji zasad, prema nezvaničnim informacijama, ne namjeravaju prodati.

Treća akvizicija u BiH

S druge strane, Telekom Srbija se sve više nameće kao regionalni lider. U njihovom vlasništvu je većinski udio u Telekomu Srpske, koji je ranije preuzeo sarajevski Logosoft i bijeljinski Telrad.net.

Osim toga, Telekom Srbija je prije nekoliko dana dao ponudu za preuzimanje albanskog Telekoma.

Kolika je vrijednost Blicneta

Blicnet zauzima značajnu poziciju na tržištu BiH i u svojoj ponudi ima internet, fiksnu telefoniju i analognu i digitalnu televiziju.

Zvanično nije saopšteno koliko je Telekom Srpske platio Blicnet. Portal Srpskacafe, koji je prvi i imao nezvanične informacije o akviziciji (doduše uz grešku da je direktni kupac Telekom Srbije) piše da je pretpostavka „da se radi o najmanje 40-ak miliona KM“.

Izvor ovog portala navodi da je Blicnet mjerkao i Telemach, ali cijena koju su ponudili, očito, nije bila dovoljna. 

Da ova cijena nije daleko od realnosti, govore podaci BiznisInfa da je Blicnet prošle godine imao prihode od 36,8 miliona maraka, te čistu dobit od 2,5 miliona KM, a da je zapošljavao 104 osobe.

Autor: BiznisInfo