Tehnološke kompanije otpustile hiljade radnika: Posao im nudi automobilski gigant

0

Radnici koje su proteklih dana otpustile tehnološke kompanije u Britaniji mogli bi pronaći novi dom u Jaguar Land Roveru (JLR) jer ovaj proizvođač luksuznih automobila sa stogodišnjom tradicijom želi zaposliti stotine inženjera da pomognu u razvoju tehnologije električnih automobila.

Proizvođač automobila, koji želi da od 2025. postane “električni” biznis, u petak je najavio pokretanje portala za zapošljavanje otpuštenih tehnoloških radnika koji će popuniti 800 pozicija koje se odnose na razvoj autonomne vožnje, elektrifikaciju, mašinsko učenje i statistiku i analizu podataka, javlja Reuters.

Kompanija je rekla da vjeruje da će radnici koji napuštaju velike tehnološke grupe poput Amazona najvjerovatnije imati potrebne vještine za popunjavanje novih radnih mjesta u Britaniji, Irskoj, Sjedinjenim Državama, Indiji, Kini i Mađarskoj, prenio je BiznisInfo.ba

Većina poslova će biti u Britaniji.

Poziv za zapošljavanjem dolazi nakon hiljada otpuštanja posljednjih sedmica u američkim tehnološkim kompanijama, uključujući Twitter, Meta i Amazon, od kojih neke imaju urede u Londonu i Dablinu u Irskoj.

„Naše putovanje digitalnom transformacijom je uveliko u toku, ali mogućnost zapošljavanja visokokvalificiranih digitalnih radnika važan je sljedeći korak“, rekao je u izjavi glavni službenik za informiranje Anthony Battle.

JLR je prošle godine najavio strategiju elektrifikacije prema kojoj će svi automobili Jaguar biti potpuno električni do 2024. godine, a električna opcija će biti ponuđena u cijelom portfoliju, uključujući Land Rover.

Kompanija je u vlasništvu indijske Tata Motors.