Tegeltija uručio Forti digitalni kvalifikovani potpis

0

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Zoran Tegeltija uručio je digitalni kvalifikovani potpis ministru komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinu Forti u okviru procesa digitalizacije institucija Bosne i Hercegovine.

Uprava za indirektno oporezivanje aktivno radi na implementaciji elektronskih usluga uz upotrebu kvalificiranog elektronskog potpisa kao što su podnošenje PDV i PDA prijava, podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava i drugo. U skladu s tim, Tegeltija je danas izjavio da je UIO zainteresovana za procese digitalizacije institucija u BiH i saradnju s građanima s ciljem olakšanja poslovanja, javila je Anadolija.

– Zainteresovani smo za sve oblike saradnje s građanima kako bi cijeli procesi bili digitalizovani, kako bi štedili vrijeme svima s kojima radimo i kako bi imali što veću sigurnost u razmjeni podataka – rekao je Tegeltija.

Dodao je da je u toku faza izdavanja certifikata za male porezne obveznike te se nada da će do kraja marta svi porezni obveznici podnositi svoje prijave digitalnim putem.

– To nije dovoljno. Uprava za indirektno oporezivanje ima mnogo procesa koje želi digitalizovati. Naš je cilj da svi oni s kojima mi radimo, prije svega poslovni subjekti i građani, ne gube svoje nepotrebno vrijeme za ono što mogu uraditi iz svojih kancelarija ili na drugom mjesto – rekao je Tegeltija.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da su ovakvi događaji za BiH puno bitniji nego što se smatra.

– Digitalizacija nije fraza. Digitalizacija je kada vam ne treba neki papir u svakodnevnom životu. Ja od danas, zahvaljujući saradnji, entuzijazmu koji smo upravo zatekli u Upravi za indirektno oporezivanje, nijedan papir neću više potpisati u svom ministarstvu. Koliko znam, uskoro neće trebati ni kartica. Moći će se sve raditi preko web-a u toku ove godine. Mislim da je to priličan iskorak kad to radi cijela Evropa, ne samo Evropska unija – rekao je Forto.

Dodao je ovo “početak digitalne odiseje” te je pozvao sve državne ustanove, entitete, kantone i opštine da se priključe u naporu da tamo gdje je to moguće, odreknu prikupljanja nepotrebnih papira.

Svjetlana Perković, pomoćnica direktora Sektora za informacione tehnologije UIO-a skrenula je pažnju svim poreskim obveznicima koji do sada nisu podnijeli zahtjev za elektronsko poslovanje s UIO-om, da predaju što prije zahtjev za karticu, jer februarsku PDV prijavu neće moći predati klasičnim putem.

– Zahtjeve primamo do 31. januara. Poslije toga moramo primijeniti određene sankcije prema onima koji nisu podnijeli zahtjev za naš digitalni certifikat. Poslije digitalizacije i certifikovanja poreznih obveznika, uprava ide ka takozvanoj digitalnoj carini, a to znači da će ubuduće sve carinske procedure, a među njima je za sada samo jedna, biti digitalizovane. To nam nameće Evropa u kojoj je 2025. godina digitalne carine, što znači da će UIO morati pratiti te trendove – kazala je Perković.

Više detalja o korištenju digitalnog certifikata mogu se pronaći na internet stranici Uprave za indirektno oporezivanje.