TAP u oktobru 2020. spreman za isporuku prvog komercijalnog plina

0

Trans-jadranski gasovod (TAP) bit će spreman za isporuku prvog komercijalnog plina iz plinskog polja Shah Deniz 2 u Azerbejdžanu u oktobru 2020. godine, rekao je u nedavnom intervjuu TAP-ov šef za vanjske poslove za Anadolu Agency (AA).

TAP je europska dionica Južnog plinskog koridora, vrijednog 40 milijardi dolara, koji uključuje plinsko polje Shah Deniz 2, Južnokavkaski plinovod i Trans-anadolijski gasovod (TANAP).

Azerbejdžan, Gruzija, Turska, Bugarska, Grčka, Albanija i Italija su zemlje koje su uključene u projekat plinskog koridora dugog 3.500 kilometara.

Trans-anadolijski gasovod isporučuje azerbejdžanski plin u Tursku, odakle dalje ide do TAP-a na granici između Turske i Grčke. TAP se stoga smatra vrlo značajnim projektom za diverzifikaciju europskih izvora plina.

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, TANAP, najduži dio Južnog plinskog koridora, 30. novembra je zvanično povezan s Europom, čime je zvanično počela isporuka plina iz Azerbejdžana prema Europi.

Vugar Veysalov, šef za vanjske poslove TAP-a, izjavio je da je “u pogledu ukupnog napretka, oko 90,5 posto projekta završeno, uključujući sav inženjering, nabavku i izgradnju”.

Istakao je također da je planirano da projekat u vrijednosti od 4,5 milijardi eura u oktobru 2020. godine realizuje isporuku prvog komercijalnog plina iz plinskog polja Shah Deniz.

Dioničari unutar TAP-a su BP, SOCAR i Snam, svaki sa po 20 posto udjela, dok Fluxys ima 19 posto udjela, Enagas 16, a Axpo 5 posto.

TANAP, kapaciteta 16 milijardi kubnih metara (bcm), isporučivat će šest milijardi kubnih metara u Tursku, dok će preostalih 10 milijardi biti isporučeno u Europu preko TAP-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na ceremoniji u Ipsali izjavio da će kapacitet projekta TANAP kasnije biti povećan na 24 milijarde kubnih metara, a zatim i na 31 milijardu.

Objašnjavajući postignuti napredak, Veysalov je izjavio da je do sredine novembra ove godine više od 99 posto cijevi već položeno i ispunjeno, dok je više od 99 posto zemlje vraćeno u tri države, Grčkoj, Albaniji i Italiji.

Od 26. novembra plinovod je počeo s isporukom prvog plina u dio plinovoda, dugog dva kilometra, u Grčkoj između rijeke Evros i kompresorske stanice Kipoi.

“Ovo je početna faza procesa puštanja u rad plinovoda, a cilj je da se testira infrastruktura kako bi se provjerilo da li je u potpunosti sigurna i spremna za rad u skladu sa svim nacionalnim i međunarodnim sigurnosnim i operativnim standardima”, saopćeno je iz TAP-a.