Tajni sastanak u hrvatskoj Vladi: Todorić mora otići, a država neće spašavati Agrokor

0

U nedjelju 5. marta je u noćnim satima održan tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića sa timom Vlade Hrvatske i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konsultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene dvije važne političke odluke, izvještava N1.

Todorić mora otići s čela kompanije

Prva odluka je da država svojim javnim finansijama ne može spašavati Agrokor, a druga da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer stvari izmiču kontroli i koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke vjerovnika da naplate svoje dugove.

Večernji list dodaje da se obje vladajuće stranke, HDZ i Most, slažu u tome da Todorić mora napustiti kormilo kompanije. 

Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbanka, koja nema nikakvu želju za preuzimanjem kompanije, nego samo želi svoj posuđeni novac natrag. No i oni žele da se Todorić povuče te da oni postave svoje ljude u Nadzorni odbor.

Upravo je to priča na kojoj bi se temeljio novi start kompanije, počevši s vraćanjem povjerenja ulagača, piše Večernji list.

Na sastanku je Božo Petrov jedini iznio prijedlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa.

Ta ideja Bože Petrova je odbačena, a sastanak je završio bez konkretnih zaključaka, ali uz vidnu ljutnju samog Ivice Todorića koji je Vladi zaprijetio posljedicama, prije svega ogromnim padom BDP-a.

Todorić je na sastanku navodno tražio kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj ali nije dobio podršku.

Podsjetimo, Agrokoru Ivice Todorića su nedavno dvije ključne agencije srezale rejting – Moody's i S&P. Reuters, Bloomberg, slovenski i neki hrvatski mediji već mjesecima pišu o golemim finansijskim problemima u kojima se Agrokor našao zbog agresivnog rasta i širenja od sredine devedesetih.