Svjetski ekonomski forum 2022. održat će se u Davosu

0

Svjetski ekonomski forum (WEF), koji je otkazan 2021. godine zbog pandemije koronavirusa (COVID-19), trebao bi biti održan u Davosu u Švicarskoj od 17. do 21. januara 2022, javlja Anadolu Agency (AA).

Forum, poznat i kao Samit u Davosu, trebao je biti održan u Singapuru u augustu 2021. godine zbog COVID-19, ali je tada otkazan upravo zbog pandemije koja je pogodila cijeli svijet.

U saopćenju WEF-a navedeno je da je planirano da samit bude održan od 17. do 21. januara 2022. godine u Davosu, a trebao bi okupiti vodeće svjetske lidere.

Samit 2022. godine bit će održan pod sloganom “Raditi zajedno, obnoviti povjerenje”.

U saopćenju se dodaje da će na samitu lideri poslovnog svijeta, vladinih i nevladinih organizacija razgovarati o globalnoj ekonomiji i drugim važnim pitanjima i procesima koji su se pogoršali tokom pandemije.

WEF je od 25. do 29. januara virtuelnim putem organizovao događaj pod nazivom “Agenda Davosa za 2021.”

WEF održava se u gradu Davosu u Švicarskoj u januaru svake godine od 1971. Svake godine na Samitu u Davosu okupi se oko tri hiljade poduzetnika, političara, intelektualaca i predstavnika nevladinog sektora iz blizu 120 država.

Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) je neprofitna organizacija osnovana 1971. godine sa sjedištem u švicarskoj Ženevi.

Forum je 2006. godine otvorio podružnice u New Yorku i Pekingu. Godišnji sastanak foruma se održava u Davosu gdje se okupljaju vodeći poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari kako bi raspravljali o trenutnim svjetskim problemima. Osim sastanaka forum provodi brojna istraživanja.