Svijet: Snažan pad cijena hrane u julu

0

Cijene hrane snažno su pale u julu, odražavajući znatno pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera zahvaljujući obilnoj ponudi i poboljšanim izgledima za proizvodnju, pokazao je redovni mjesečni izvještaj agencije Ujedinjenih naroda za poljoprivredu FAO.

FAO-indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u julu 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na prosječnih 168,8 bodova.

U junu cijene su pod uticajem trgovinskih napetosti između SAD-a i njegovih partnera pale 1,3 posto, čime je prekinut njihov ovogodišnji uzlazni trend.

Najsnažnije su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 6,6 posto u odnosu na juni, pritisnute znatno jeftinijim maslacem i sirom.

Osjetno je pojeftinio i šećer, za šest posto u odnosu na juni, s obzirom na poboljšane izglede za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu. Donekle su pad cijena zakočila očekivanja smanjene proizvodnje u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku šećera.

Cijene žitarica također su zamjetno pale u prošlom mjesecu, za 3,6 posto u odnosu na juni, spustivši se ispod prošlogodišnjeg nivoa. U FAO-u posebno izdvajaju niže izvozne cijene pšenice, kukuruza i riže, iako su prema kraju mjeseca cijene pšenice i kukuruza blago porase.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena biljnih ulja pao je u julu 2,9 posto, spustivši se na najniži nivo od početka 2016. godine. U agenciji napominju da je pad cijena u toj kategoriji prehrambenih proizvoda dijelom odraz stanja na tržištu soje koje su pogodile trgovinske napetosti između SAD-a i Kine.

Iznimka je uljana repica koja je poskupjela zbog veće potražnje proizvođača biodizela i nepovoljnih izgleda za urod u Evropskoj uniji.

Meso je u u julu pojeftinilo 1,9 posto u odnosu na juni, pri čemu u FAO-u upozoravaju da su revidirali vrijednost indeksa za juli zbog viših izvoznih cijena govedine u Brazilu, povezanih sa štrajkom vozača kamiona.

Hina