Švicarska gubi ugled, evo koji su razlozi

0

Prekrasna priroda, izvrsna čokolada, precizni satovi: Švicarska uživa dobar ugled u ispitivanjima javnog mnijenja. Ali, taj ugled pada. Razlog je prije svega švicarska politika nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Kad Švicarci u novije vrijeme naglašavaju svoju neutralnost i žele poseban status, strani diplomati i političari se čude. Ugled Švicarske u svijetu pada. 

– Naši susjedi će se ubuduće još više pitati, koliko Švicarskoj treba politički izaći u susret. Na putu smo da izgubimo prijatelje – kaže politolog Christoph Frei sa Univerziteta u St. Gallenu.

Kad je počeo rat Rusije protiv Ukrajine vlada u Bernu je naglašavala da je Švicarska neutralna i da ona neće pomagati Ukrajini. Zbog pritiska iz inostranstva ipak je došlo do zaokreta, ali Frei kaže da vlada u tome učestvuje nevoljko. 

– Primjerice kod trgovine sirovinama vlasti se ponašaju tako kao da ne znaju koliko je Rusiji važna trgovina preko Švicarske – izjavio je Frei za njemačku novinsku agenciju dpa, prenio je Deutsche Welle.

Do kraja 2022. je u Švicarskoj zbog međunarodnih sankcija blokirano gotovo osam milijardi franaka koji pripadaju Rusima bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ali, pretpostavlja se da je u švicarskim bankama puno više novca ruskih oligarha.

Švicarska uz to zabranjuje predaju municije Ukrajini koje je ona prodala saveznicima. U Njemačkoj su ljuti i zbog olakog propuštanja migranata u Njemačku, a finansijski svijet je ljut zbog ograničavanja prava dioničara prilikom spašavanja banke Credit Suisse. U pripremi su brojne tužbe.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova vidi kritične primjedbe samo u medijima. 

– Mediji, istina, imaju određeni utjecaj na imidž neke zemlje, ali to nije jedini faktor. Dosad nemamo nikakvih naznaka nekog osjetnog pogoršanja općeg dojma kako nas se doživljava, koji bi imao trajno negativne posljedice  – odgovorilo je Ministarstvo na upit agencije dpa.

A kritike dolaze iz utjecajnih krugova. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je primjerice u januaru u Davosu rekao: “Ne radi se samo o neutralnosti. Radi se o pravu na samoobranu”.

A predsjednik Minhenske konferencije o sigurnosti Christoph Heusgen izjavio je: “Neutralnost po mom mišljenju potječe iz prošlog stoljeća. Švicarska mora pomoći u obrani međunarodnog pravnog poretka”.

– Sankcije su samo onoliko jake koliko je jaka politička volja koja stoji iza njih – izjavio je američki ambasador Scott Miller za novine Neue Zürcher Zeitung.

Švicarska bi mogla blokirati 50 ili 100 milijardi franaka više novca koji pripada ruskim oligarsima, smatra on.

– Od Švicarske očekujemo da u određenim situacijama preskoči svoju neutralističku sjenu – izjavio je njemački veleposlanik Michael Flügger na televiziji.

– Švicarska je masakrirala svoj ugled – ustvrdio je švicarski zastupnik iz stranke Zelenih Gerhard Andrey kad je švicarski parlament donio odluku da ne ukine zabranu da saveznici municiju koje su kupili od švicarske predaju Ukrajini.

Na popisu zemalja koje pomažu Ukrajini, koji vodi Institut za svjetsku ekonomiju u njemačkom Kielu, Švicarska je na 21. mjestu od 40 zemalja (stanje 24. 2. 2023.). Radi se o humanitarnoj, financijskoj i vojnoj pomoći.

Švicarska za sebe uvijek zahtijeva posebnu ulogu. Ona rado vodi svoju politiku – osim kad se radi o ekonomiji i pristupu tržištima. Ujedinjenim narodima ona je pristupila tek 2002. godine. Iako je usred Evrope ona ne želi pristupiti Evropskoj uniji, a 2021. je prekinula višegodišnje pregovore o aktualiziranju bilateralnih ugovora.

– Mi smo od posebnog slučaja postali remetilački slučaj i moramo paziti da, držeći se čvrsto priča iz prošlosti, ne postanemo socijalni slučaj – upozorava politolog Frei.

Ipak, Švicarska još uvijek u ispitivanjima javnog mnijenja uživa velik ugled. Johanna Gollnhofer, direktorica Instituta za marketing Univerziteta u St. Gallenu, kaže: “Ugled neke marke ili neke države, to su asocijacije u glavi. One se vrlo sporo mijenjaju, godinama bi se nešto moralo događati, inače na kraju malo toga ostane u sjećanju. Švicarsku se poznaje kao sigurnu luku, kao povezanu s prirodom i pouzdanu, to se kratkoročno neće uništiti”.

Za promociju ugleda Švicarske u inostranstvu mjerodavan je jedan odjel u švicarskom ministarstvu vanjskih poslova. Sve je u najboljem redu, saopćio je on nakon najnovijeg ispitivanja u decembru 2022., Švicarska je i dalje na prvom mjestu, ispred Njemačke, Švedske, Velike Britanije i drugih zemalja. Ali, u ispitivanju instituta Ipsos o ugledu svih zemalja u svijetu Njemačka je u novembru 2022. bila na prvom mjestu, Švicarska na sedmom.

Politolog Frei smatra da Švicarska mora nešto poduzeti. 

– Kao bogata, višestruko privilegirana zemlja moramo konačno uzeti u ruke znatno više novca, i za humanitarnu pomoć i za sigurnost – kaže on. 

Zalaže se za to da Švicarska sufinansira NATO. Švicarska profitira od toga što NATO finansira sigurnost svuda oko nje.

NATO je u određenom smislu okrugli kolač, a Švicarska je rupa u sredini – kaže američki veleposlanik Miller.

– Švicarska obično ustraje u svojim stajalištima tako dugo dok je to moguće i često reagira tek na jak pritisak izvana – kaže Diana Ingenhoff, profesorica za organizacijsku komunikaciju i javnu diplomaciju na švicarskom sveučilištu u Freiburgu u izjavi za dpa. 

– Mi bismo se morali spustiti s visokog konja i prihvatiti činjenicu da smo i mi na putu da postanemo normalna evropska zemlja – zaključuje politolog Frei.