Svi su mu govorili da neće uspjeti, danas ima 24 milijarde dolara

0

Filu Najtu (Phil Knight), milijarderu i osnivaču kompanije sportske opreme Nike, svi su govorili da neće uspjeti.

Uprkos komentarima, Fil Najt je i dalje upravljao Nikeom, tako da je ova komapnija danas jedna od najupješnijih u polju proizvodnje sportske opreme.

Najt je u jednom od svojih intervjua opisao put pretvaranja Nikea iz obične male firme u kompaniju vrijednu sada već 140 milijardi dolara. Kako je tada rekao, mnogi su sumnjali da u njegovu sposobnost da uspije.

– Mnogo ljudi mi je govorilo da misle da neću uspjeti – rekao je Najt.

Uvjek je znao da može da propadne, ali njegov optimistični stav mu je pomogao da istraje, priča. Izgrađivanje Nikea bila je, kako tvrdi, najzabavnija stvar koju je ikada radio. Njegov tim imao je cilj i vjerovali su da će uspjeti.

Mnogo prepreka na putu trebalo je da se prevaziđu.

– Znali smo da možemo da propadnemo, samo nismo mislili da hoćemo. Voljeli smo da radimo ono što smo radili i voljeli smo jedni druge – kazao je.

Godine 1963. Najt je učestvovao u osnivanje kompanije Nike koja se tada zvala Blue Ribbon ​​Sports uz investiciju od 500 dolara koju mu je dao bivši trener atletike Bil Boverman.

Prvu prodaju ostvario je tako što je išao na sastanke i prodavao patike iz gepeka svog automobila. Danas je situacija ovakva: Forbes je procijenio njegovu imovinu na 23,9 milijardi dolara.

Kako je govorio Najt, pokretanje posla danas mnogo je drugačije nego što je to bilo 1960. godina. Kada je počeo biznis, rekao je svojoj 20-godišnjoj sestri da ode u upravu po dozvolu za biznis. Nije bilo uključenih računovođa i advokata.

“Ništa nije znao…”

Jednom je u intervjuu pred promociju njegove knjige “Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike”, Najt je sjedio sa Dejvidom Rubinštajnom, koji je objasnio koliko je iskustva Najt imao kada je započeo kompaniju 1962. godine:

– Ništa nisi znao o dizajnu cipela, nisi mnogo znao o menadžmentu, i nisi imao novca – rekao mu je Rubinštajn.

Uprkos manjku znanja i iskustva, Najt je otkrio nekoliko ključnih detalja o počecima kompanije Nike i kako se kasnije vinula u neslućene visine.

– Iskoristili smo sve prednosti “buma” oko trčanja, kasnije džoginga, što se na kraju pretvorilo u fitnes “bum”… i imali smo koristi od svega toga – prisjetio je Najt.

Sposobnost Najta i njegovog tima da procijene, i odgovore na zahtjeve tržišta pomogli su im da pokriju sve nedostatke i nestručnosti.

Kada je upitan da kaže koja mu je vještina pomogla, iako nije znao skoro pa ništa u biznisu, Najt je odgovorio: Ako treba da izdvojim jednu stvar to bi bila moja sposobnost da procenim ljude.

Interesovanje za bavljenje preduzetništvom je splasnulo

Na neki način, ipak, Najt misli da pokretanje posla danas može biti mnogo lakše. Kako kaže, on se u procesu stvaranja kompanije namučio sa novcem kojeg nije bilo lako nabaviti. Danas je mnogo lakše stvoriti kapital zbog banaka i kredita.

Međutim, on brine da je interesovanje za bavljenje preduzetništvom splasnulo.

– Mislim da postoji neka vrsta opadanja u preduzetničkom duhu. Ali sve ima ciklus. Tako da sam optimista da će se ciklus ovde preokrenuti u budućnosti – smatra poduzetnik.

Najt je bio inspirisan preduzetničkim duhom i odlučnošću olimpijskog sportiste Stiva Prefontejna, koji je takođe trenirao sa Bovermanom i postao jedan od najpoznatijih američkih takmičara u atletici 70-ih.

Izvor: BIZLife