Šveđani investiraju 4,5 milijarde eura u “zeleni čelik”

0

Švedski proizvođač čelika SSAB uložit će 4,5 milijarde eura u izgradnju čeličane u Lulei koja ne koristi fosilna goriva, objavili su u utorak iz kompanije.

Kada nova fabrika bude završena, SSAB namjerava da zatvori trenutni proizvodni sistem koji se temelji na visokim pećima, a taj potez omogućit će smanjenje ukupnih emisija ugljen-dioksida u Švedskoj za sedam posto, navedeno je u saopštenju kompanije.

– Nova fabrika čelika imat će niže fiksne troškove, veću efikasnost i kraće rokove isporuke – dodali su, prenio je Investitor.me.

Investicioni plan kompanije uključuje i izgradnju čeličane u Raaheu u Finskoj.

Kompanija je procijenila da će godišnje poboljšanje dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznositi više od pet milijardi švedskih kruna na osnovu trenutnih predviđanja cijena robe.

Prošle godine skandinavska firma za cilj je postavila povećanje godišnje dobiti za najmanje deset milijardi kruna od 2030. godine nadalje, u skladu s prelaskom na održivu proizvodnju metala.

Investicioni plan kompanije uključuje i izgradnju čeličane u Raaheu u Finskoj. Zeleni procvat švedske metalurgije uz obnovljive izvore mogao bi zahtijevati i upotrebu nuklearne energije.