Svečano otvoren plinovod ključan za ublažavanje trenutne energetske krize

0

U Poljskoj je svečano otvoren strateški Baltički plinovod kojim će od 1. oktobra poteći plin iz Norveške u Poljsku i susjedne zemlje, saopćila je u utorak Evropska komisija.

Baltičkim plinovodom prenosit će se do 10 milijardi kubnih metara plina godišnje iz Norveške u Poljsku, dok će se iz Poljske u Dansku prenositi tri milijarde kubnih metara.

“Baltički plinovod ključni je projekat za sigurnost opskrbe regije i rezultat je težnji politika EU-a za diversifikacijom plinskih izvora. Plinovod će odigrati vrijednu ulogu u ublažavanju trenutne energetske krize”, rekla je evropska povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Projekat poboljšava diversifikaciju opskrbe plinom u srednjoistočnoj Evropi i baltičkim državama, otvaranjem novog uvoznog pravca iz Sjevernog mora prema EU-u, piše Komisija.

Baltički plinovod je projekat od zajedničkog interesa pokrenut 2013. godine te je u njega uloženo oko 267 miliona eura evropskih sredstava kroz Instrumente za povezivanje Evrope.

U subotu je danski operator Baltičkog plinovoda Energinet saopćio da će biti pušten u rad punim kapacitetom od kraja novembra ove godine, što je nešto više od mjesec dana prije planiranog.

Projekat je naišao na nekoliko velikih izazova.

“Kao i na ostale, i na nas je utjecala pandemija covida-19 i geopolitička situacija u Evropi. Uz to, loše vrijeme je uticalo na gradnju u nekim razdobljima”, rekao je direktor odjela međunarodnih odnosa u Energinetu Torben Brabo.

Energinetov dio velikog projekta sastojao se od 105 kilometara plinovoda u Sjevernom moru, oko 210 km plinovoda ispod zemlje kroz Dansku te proširenja prihvatnog terminala u Nybrou i nove kompresorske stanice u Everdrupu.

U njegovoj realizaciji učestvovali su Energinet i poljski operatori plinovoda GAZ-SYSTEM-a, a sufinansiran je od strane fonda Connecting Europe Facility.

Hina