Sve veći broj njemačkih preduzeća u stečaju

0

Broj bankrotiranih njemačkih kompanija u stalnom je porastu posljednjih mjeseci, prema podacima koje je tokom sedmice objavio državni ured za statistiku Destatis.

U oktobru je pokrenuto 22,4 posto više normalnih stečajnih postupaka nego u desetom mjesecu prošle godine.

Godišnji rast stečajeva na mjesečnom nivou je dvocifren je od juna, u septembru je iznosio 19,5 posto, sažela je objavu njemačka novinska agencija dpa.

Posljednjih godina mnoga preduzeća su od stečaja spasile znatne državne podrške koje su preduzeća dobila zbog korone i energetske krize, prenosi SEEbiz.

Prema mišljenju stručnjaka, trenutni porast nelikvidnosti nije kritičan. Prema njihovim procjenama, radi se o normalizaciji, budući da su sadašnje brojke i dalje znatno ispod statističkih pokazatelja iz 2015. godine.

Prema Destatisu, predmeti se u statistiku uključuju tek nakon prve odluke stečajnog suda. U mnogim je slučajevima stvarni datum prijave stečaja gotovo tri mjeseca stariji.

Ured je također predstavio konačne brojke za avgust. Tada su lokalni sudovi izvijestili o 1.556 podnesenih stečajnih zahtjeva, što je 35,1 posto više nego godinu prije.

Povjerioci potražuju oko 1,8 milijardi eura, dok su u avgustu prošle godine potraživali 800 miliona eura.