Šurlan: Želim preradu šipka razviti u ozbiljan porodičan posao

0

Duška Šurlan iz Novog Grada, čija je poslovna ideja “Naše teglice” bila najbolja u akcelerator pilot-programu Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, smatra da se trud isplati i da će dobar proizvod uvijek naći kupca, i očekuje da će razviti ozbiljan porodični posao.

Šurlanova koja je poslovnom idejom predstavila uzgoj i preradu šipka nagrađena je sa 3.000 KM.

Ona je 2015. godine, nakon što je dala otkaz na poslu, podigla prvu plantažu šipka.

“Prošle godine smo proširili zasade i sada imamo 500 sadnica na četiri dunuma i ove godine očekujemo solidan rod. Prošle godine smo imali dosta dobar rod, koji sam preradila u marmeladu”, rekla je Šurlanova Srni.

Duška Šurlan

Ona je navela da je od početka vjerovala da će proizvodnja imati uspjeha, iako su šipak odabrali umjesto prvobitno zamišljene maline, jer mu nije potrebno navodnjavanje.

“Porodica me je podržala, moja kćerka Zorana je pisala maturski rad o temi šipka i nastaviće školovanje u LJubljani, a odabrala je agroekonomiju i hortikulturu. Pokrenula sam ovo zbog sebe, da pokažem da mogu da radim i budem korisna, a sad radim za porodicu i sa porodicom”, rekla je Šurlanova.

Iako je imala priliku da ode u Sloveniju i tamo se zaposli, Šurlanova je odabrala da ostane.

“Sve zavisi od toga šta ko želi, ja nikad nisam željela avione i bogatstvo već samo da pristojno živimo jer treba vrijeme posvetiti porodici i odgoju djece, ne samo materijalnom. Ja mislim da rad na svojoj zemlji kod svoje kuće, održavanje porodice i usmjeravanje djece da postanu dobri ljudi vrijedi mnogo više od dobrih zarada u inostranstvu, treba biti skroman”, rekla je ona.

Poslovnu ideju “Naše teglice” prijavila je nakon što je za konkurs saznala preko Udruženja “Bubamara” iz Banjaluke čiji je član.

Tokom dva mjeseca obuke i predavanja stekla je nova iskustva i znanja, a za novčani dio nagrade nije znala do samog kraja.

Njena poslovna ideja pretpostavlja da sav proizvedeni šipak preradi u marmeladu, a nagradu će iskoristiti za opremanje objekta za preradu.

“Za dalje proširenje problem će predstavljati finansije jer školujemo troje djece. To nam je prioritet, a samo muž ima zaposlenje. Što se tiče marlamade, dok ne bude drugačije, ja ću polako šerpu po šerpu kuvati svaki dan”, govori Šurlanova i priznaje da je nagrada značajna jer je prvo priznanje za uloženi trud, ali joj je i obaveza da opravda povjerenje.

Ona kaže da je od početka vjerovala da će plantaža dati rezultate i očekuje da će se sve razviti u ozbiljan porodični posao.

Srna