Sud onemogućio Bosancima da preuzmu kontrolu nad njemačkim gigantom

0

Njemački sud je reagirao kako bi spriječio bosansku porodicu Hastor da preuzme kontrolu nad rukovođenjem poznate njemačke kompanije Grammer. 

Kako smo ranije pisali, Hastori preko svojih kompanija posjeduju više od 20 posto vlasništva u Grammeru, koji proizvodi sjedišta i unutrašnje dijelove za gigante njemačke autoindustrije. 

Hastori su zatražili da preuzmu rukovođenje Nadzornim odborom i da imenuju svog izvršnog direktora Grammera, čime bi praktično preuzeli kontrolu nad rukovođenjem ovom kompanijom, što je izazvalo oštru reakciju u njemačkoj javnosti. Protiv ove namjere Hastora javno su govorili lokalni političari i sindikati a čak su organizirani i protesti radnika širom Njemačke. 

No, prema odluci Okružnog suda Nürnberg-Fürth s početka ove sedmice, na Skupštini dioničara kompanije, koja će se održati 24. maja, moguće je imenovati najviše tri nova člana Nadzornog odbora, a njemački mediji ovu odluku predstavljaju kao “veliki poraz Hastora”. 

Prema pisanju portala onetz.de, Nadzorni odbor ima 12 članova, od kojih po šest imenuju radnici i predstavnici kapitala. Hastori već imaju jednog svog člana. Oni su planirali 24. maja zamijeniti pet članova Nadzornog odbora i tako osigurati većinu, s obzirom da predsjednik NO-a, koji uvijek dolazi iz redova predstavnika kapitala, ima dvostruko pravo glasa.

No, odlukom suda 24. maja će moći biti imenovano najviše tri člana NO-a čak i ako ih više bude smijenjeno, a ostali će se imenovati sudskom odlukom. To znači da Hastori neće moći ostvariti većinu jer će u najboljem slučaju imati četiri člana NO-a. 

Njemački mediji pišu da je na taj način onemogućen plan Hastora da preuzmu kontrolu nad njemačkim gigantom.